Gamle Oslo MDGs foreslår Nissen på femteplass på partiets bydelsliste. Dermed gjør den nå 59 år gamle politikeren, som var nasjonal talsperson fra 2011 til 2014 og som ble kalt «Miljøpartiet den Grønne» av tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen (Ap), comeback.

Bakgrunnen for det humoristiske kallenavnet var at Nissen var enslig representant for MDG i bystyret fra 2011 til 2015. Han satt i bystyret fram til 2019.

Nissen forteller at det er flere grunner til at han nå gjør comeback.

– Det er jo dette grunnleggende grønne engasjementet mitt som ligger i bunnen. Selv om jeg blir 60 år i år så føler jeg at det er nå vi må stå på. Den miljøutfordringa vi står overfor nå, den kommer vi til å slite med i mange år. På et eller annet nivå så må jeg fortsatt bidra.

Han avviser foreløpige ambisjoner om et comeback i bystyret.

– Jeg går inn på et annet nivå enn jeg har gjort før. Da kommer engasjementet for Gamle Oslo inn. Det er kanskje den mest sammensatte og spennende bydelen i Oslo. Et av målene mine er å sørge for at Gamle Oslo ikke blir for strigla. Min grunnholdning til en by er at det skal være et mangfold, og plass til alle mulige sosiale grupper.

Selv har Nissen, som opprinnelig er fra Trondheim, bodd på Vålerenga siden han flyttet til byen i 2011. Der bor han med sin kone, datter og hund.

Fra latterliggjøring til byrådsmakt

– Hvordan var det å være MDGs enslige bystyrepolitiker?

– Det var jo ... Du kan jo tenke det å sitte der som én person. Jeg hadde en vara og en sekretær, men det var jo samme type saksmengde vi skulle gjennom. Målet mitt de første årene var å etablere MDG som et seriøst parti, som de andre partiene kunne vurdere å ta med i en maktposisjon, sier Nissen.

Og da MDG gikk fra 2,5 prosent i 2011-valget til 8,1 prosent i 2015, merket Nissen en holdningsendring.

– Da jeg kom inn i Oslo var det som en overraskelse for mange – hva er dette og hvor kom de fra, liksom? Jeg hadde opplevd mange år med en del latterliggjøring. Både som parti og person. Men så kunne vi ikke bare latterliggjøres lenger, for vi var jo inne i Norges største by. Det var et mentalt skifte.

– Da jeg gikk ut av politikken var det gjennomtenkt. Da hadde jeg vært med å løfte partiet fra et parti for spesielt interesserte til å bli i hvert fall en nasjonal stemme. Så fikk jeg også en datter i 2011, og det er klart det kan være vanskelig å kombinere politikk med familieliv.

– Vært ute en vinternatt

Nissen ønsker nå på nytt å være folkevalgt for Miljøpartiet.

– Jeg tror jeg har noe å bidra med. Så blir det all right å jobbe med folk som er yngre enn meg. Jeg har vært ute en vinternatt og fått en del bank. Da lærer man en del om hva som er viktig og mindre viktig.

– Flere vil ha det til at Arbeiderpartiets tidligere byrådsleder Rune Gerhardsen kalte deg «Miljøpartiet den grønne». Er det riktig?

– Det stemmer. Men det beste skussmålet jeg fikk i 2015, da vi faktisk brøyt gjennom og ble en del av byrådssamarbeidet. Da sa Rune at «ja Harald, det er fordi det er fordi du har vist deg mulig å jobbe med konstruktivt, at vi får til dette samarbeidet». Han var en av flere som gjør at det har vært morsomt å være i Oslopolitikken. Det gjelder hele det politiske spekteret.

Han legger til:

– Oslo er en egen planet, men samtidig påvirker byen resten av landet.

På førsteplass peker Gamle Oslos nominasjonskomité på Cindy Robles (37), også hun bosatt på Vålerenga. I bystyrevalget i 2019 fikk MDG 19,4 prosent av stemmene i Gamle Oslo, og var med det nest største parti i bydelen etter Arbeiderpartiet.

I valget til bydelsutvalget samme år fikk MDG derimot 3062 stemmer mot Ap sine 2628 stemmer.

LES OGSÅ: