For ett år siden ble jeg kraftig provosert over at MDG, SV og AP med støtte fra Høyre ville bygge en gigantisk høyblokk på 70 meter over Akerselva i Nydalen. Dette ble ifølge Oslo Elveforum gjort gjennom en hemmelig avtale mellom byrådet og utbygger.

Utbyggingen ble presset gjennom og vedtatt selv om det var store demonstrasjoner og opprop mot dette tragiske inngrepet. Rødt foreslo å droppe nedbyggingen og heller gjenåpne Akerselva slik flere kommuneplaner anbefaler. Dette ble nedstemt av de andre rødgrønne miljøpartiene. Ett av argumentene fra MDG var at prosjektet var miljøvennlig.

Skal grådige utbyggere ha fri tilgang til å ta fra innbyggere tilgang til natur og elv bare de setter «miljøvennlig» inn i navnet på prosjektet?

Delta i Oslodebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Det var en trist sak, men jeg håpet at det var et unntak, og at SV og MDG ikke ville svikte Akerselva og naturen.

Jeg elsker å gå langs Akerselva. En elv er noe av det flotteste vi har i naturen og Akerselva er en fantastisk bit av natur i en betongjungel. Den gir meg roen og nærhet til natur når jeg ikke har tid til og komme meg til marka.

Nylig gikk jeg en tur opp elva ved Myraløkka på Sagene. Det er et av favorittstedene mine hvor man kan gå ned til elva mellom to vakre verneverdige og historiske murbygg. Der hadde det vært stengt av, men nå var sperrene borte. Jeg gledet meg til å gå ned til favorittplassen min og se utover et fint parti av elva.

Da så jeg plutselig at det var bygget en svart glassboks mellom byggene.

Hva i helvete? tenkte jeg. Det skal jo ikke være lov å bygge innenfor tjue meter av Akerselva. Likevel hadde det her blitt bygget en stygg svart boks som blokkerer folk fra å gå ned til elva, samtidig som den blokkerer for lys og åpenhet.

Jeg gikk hjem og søkte opp saken. Ifølge Miljøforeningen Akerselvas venner hadde MDGs byråd Hanna E Marcussen bedt Plan- og bygningsetaten om å prioritere saksbehandlingen av den tysk-norske skolen i Oslo, som den svarte boksen er en del av. Andre store tre etasjers bygg er planlagt, rett ved siden av elva.

Den tyske ambassadøren skrev også et brev til byrådsleder Raymond Johansen og opplyste at skolen ikke har tid til å vente på en omreguleringsprosess som «kan ta flere år», ettersom skolens situasjon er akutt på grunn av «utgående leiekontrakter som ikke kan forlenges».

Jeg frykter disse utbyggingene vil ta fra meg og innbyggerne den viktigste naturen vi har i Oslo bit for bit.

Disse utbyggingene går mot alt av kommunens og byrådets egne planer og lovnader. Byrådet har selv vedtatt at det ikke skal bygges her. I byrådsplattformen sier byrådet at de «ikke skal tillate nye bygg i de byggefrie beltene på 20 meter langs hovedvassdrag». Lyver miljøpartiene om vern av natur?

Dette området var inntil nylig regulert til friområde. På samme plass har byrådet gått inn for å gjøre elva mer tilgjengelig med badeplass. Denne planen har blitt kraftig forsinket og tydeligvis glemt. Planen om store bygg rett ved elva er jo direkte motstridende av badeplass og lett tilgjengelig elv. Ut Fra tegningene til bygget får man inntrykk at det skulle være en tilgjengelig brygge og utsiktspunkt der den svarte glassboksen nå er. Mon tro om det blir flere forandringer som gjør tomta enda mindre tilgjengelig.

Det er tragisk at slike nedbygginger skjer. Under høyreregjeringen har naturvern blitt kastet til siden for å blidgjøre utbyggere. Det er derfor ekstra trist og se at de rødgrønne, og særlig miljøpartiene SV og MDG gjør akkurat det samme i Oslo.

Etter og ha lest litt om byggingen rundt Akerselva viser det seg byrådet også har gjort andre unntak i vernesonen langs elva. Rødt viser seg og være eneste rødgrønne parti som går mot nedbyggingene av Akerselva.

Naturkrisen og klimakrisen har samme årsak. Ofte tenker man at et lite unntak er greit og glemmer at de største tapene av natur skjer gradvis.

De tapte områdene langs Akerselva kommer aldri tilbake i vår levealder. MDG forstår hvordan oljelobbyen opererer, men er utrolig naive når det kommer til profittdrevne utbyggere i Oslo. Det håper jeg de slutter med.

Les flere debattinnlegg på Oslodebatten

Les også

Senterpartiet fenger i Oslo til tross for Mosveens fabler

Les også

Jeg satte meg i et veikryss og nektet å flytte på meg

Les også

Hva drømte de om? Hva kunne vi gjort annerledes?