– Fredag den trettende er absolutt ingen ulykkesdag for Oslo!

Det utbryter en entusiastisk helsebyråd Steen.

– Jeg syns jo dette er en milepæl som fortjener en liten markering. Årsaken til at det er en milepæl er at nå har vi kortere igjen til mål enn til starten, sier Steen.

Han påpeker at det også kommer til å gå mye raskere å få vaksinert den resterende halvparten.

– Det er jo slik at vi har fått opp farten betraktelig, så nå er det ikke bare kortere igjen til mål, men det skal gå mye raskere, sier Steen.

– Hadde du trodd dette for et par måneder siden?

– Da vaksineprogrammet startet rett før nyttår i fjor trodde vi jo det skulle gå veldig fort. Så har jo programmet fått en del skudd på baugen underveis, og da tenkte jeg at er det viktig å skru det til at vi skal forholde oss til det som skjer her og nå, for ting har snudd så raskt.

Og legger kjapt til:

– Men det er klart det er veldig godt å være her i dag, og vite at halvparten av innbyggerne er fullvaksinert, sier Steen.

Fortsatt mange uvaksinerte

Tall fra Helseetaten viste at per 10. august var totalt 520.016 personer vaksinert, og av disse var 276.073 ferdigvaksinert.

Forrige uke skrev Avisa Oslo at over 80.000 personer fortsatt ikke har tatt første vaksinedose i Oslo.

Siden den gang er det blitt satt mellom 2.000 og 3.000 førstedoser, opplyser helsebyråd Steen.

– Det betyr at litt over 83.000 personer i byen fortsatt ikke har tatt første dose, bekrefter han.

Steen mener imidlertid at dette har sammenheng med at mange i de siste prioriteringsgruppene fikk tilbud om å ta vaksinen i ferien.

– Det vi ser i tallmaterialet er at det er uforholdsmessig mange som fikk tilbud i sommer. Jeg tror nok også at ferien har påvirket her. Så jeg vil oppfordre alle som fortsatt ikke har tatt første dose om å ta kontakt med bydelens vaksinasjonssenter og få tatt første dose, sier Steen.

– Tror dere disse har lyst til å ta vaksine?

– Jeg tror at det av ulike årsaker kan ha vært upraktisk for mange å ta vaksine i sommer, men at det blir satt mange førstedoser etter hvert som folk kommer hjem fra ferie og andre ting, sier Steen.

Han legger til:

– Det er om vi kunne runde 90 prosent vaksinerte. Det betyr at vi må få vaksinert 20 prosent av de som nå er uvaksinerte. Det tror jeg er mulig.

Halvparten av de 83.000 uvaksinerte, altså rundt 40.000, er i gruppa 25–39 år. Helsebyråden har en klar oppfordring til denne gruppa.

– Kom dere til vaksinasjonskontoret, så skal vi stille opp slik at alle som vil skal få tatt første dose så raskt som mulig, avslutter han.

Vil ha vaksinert alle til valget

Fredag kom nyheten om at Norge får tilgang på én million ekstra doser med Moderna-vaksinen. Årsaken er at Polen ikke lenger har behov for dosene.

Det gjør at Robert Steen kan fortsette å holde på sitt tydelige mål.

– Jeg ønsker at alle som ønsker det i Oslo, skal få satt andre dose før valget. Det er fire uker til, og det tror jeg vi skal klare, sier Steen.

LES OGSÅ: