Den tidligere Lyn-spilleren John Obi Mikel var midtpunktet i en helt spesiell overgangssaga i 2005. Etter å ha storspilt i U17-VM hadde den da 17 år gamle nigerianeren allerede tiltrukket seg oppmerksomhet fra en rekke storklubber omtrent uten å ha spilt for Oslo-klubben.

Kun dager etter at han hadde fylt 18 år ble det rapportert at verdens største fotballklubb, Manchester United, hadde signert midtbanespilleren.

– Jeg er litt overrasket over at det ble Manchester United og ikke Chelsea, men United er en veldig stor klubb, sa Mikel på en pressekonferanse på Ullevaal stadion, ifølge VG.

Bakgrunnen for den store overraskelsen var at Chelsea hevdet at han allerede hadde signert for dem. Plutselig sto Mikel i en offentlig tvist mellom direktører, agenter, Lyn, et fotballakademi i Lagos og to av verdens største fotballklubber.

Lyn fyller 125 år: Dette er klubbens 15 beste spillere noensinne

– Var ikke bare en beslutning for meg selv

Mikel ble omsider Chelsea-spiller etter at saken hadde tatt en rekke vendinger. Saken ble senere tatt til retten – og det hele endte med at Chelsea måtte både betale kompensasjon til Manchester United og en overgangssum til Lyn.

I et ferskt intervju med anerkjente The Athletic har Mikel nå lettet på sløret om den famøse overgangen.

– Da jeg valgte Chelsea, var det ikke bare mitt liv som endret seg. Det var fire liv som ble påvirket. Hvorfor? Fordi hvis jeg ikke hadde gjort det (signert for Chelsea), ville ingenting ha skjedd med mine venner, sier han.

Det han sikter til er lagkameratene på U20-landslaget til Nigeria, Chinedu Obasi, Emmanuel Sarki and Ezekiel Bala, som alle, ifølge Mikel, ble lovet en sjanse i Chelsea dersom han signerte for London-klubben.

Obasi, også ofte kalt Edu, var i Lyn i samme periode. Det samme var Sarki og Bala.

– Det var ikke bare en beslutning for meg selv. Jeg tenkte på dem. Jeg tenkte på familien deres. Det ga dem en større sjanse, forteller Mikel.

Saken fortsetter under bildet.

Suksessfull karriere

I tillegg til Mikel, var det kun Sarki som til slutt fikk kontrakt med Chelsea – uten å ende opp med en eneste kamp for klubben. Obasi fikk en stor karriere i andre storklubber i Europa, mens Bala var innom en rekke andre norske klubber.

Mikel endte opp med å spille hele elleve år i Chelsea. På den tiden fylte han opp premieskapet med flere Premier League-titler, seier i FA-cupen og Champions League.

Siden den gang har han vært innom klubber som Tianjin TEDA, Middlesbrough, Trabzonspor og Stoke. Nå spiller han i Kuwait SC.

Totalt fikk han seks eliteseriekamper for Lyn, der han scoret et mål. På landslaget er han blant spillerne med flest kamper gjennom tidene. Han står med 91 kamper og seks scoringer.