Mia Gundersen (61) stiller til valg i Oslo, skriver TV 2.

Dette er første gang skuespilleren kaster seg inn i politikken.

Hun har takket ja til en plass på valglisten til Folkestyret i Oslo, og er kandidat nummer fem. Totalt står ni kandidater på den godkjente listen til Folkestyret.

Partinøytralt

– Jeg sendte henne en melding og spurte om hun kunne tenke seg å stille på listen. Det gikk rett i mål. Det hadde hun kjempelyst til, sier Susanne Heart til Avisa Oslo.

Folkestyret ble opprettet i 2022 av Heart. Hun beskriver det som en partinøytral interesseorganisasjon.

– Folkestyret er først og fremst en folkebevegelse som vil flytte mer makt til folket. Det handler ikke bare om valget, men om å gi et tilbud til mennesker som ikke passer inn i de etablerte partiene, uansett om de kommer fra høyre eller venstre. De ti prinsippene er det eneste vi samles rundt.

– Hvorfor spurte du Mia Gundersen?

– Mange hadde tipset meg om henne, og jeg har selv et godt inntrykk av henne som en god og empatisk person som jeg tror kan snakke for seg, og fronte viktige saker.

– Vi trenger et sterkere demokrati

Heart, som er tidligere MDG-politiker, har vært folkevalgt i åtte år. Hun følte at Folkestyret var nødvendig nå, fordi hun mener befolkningen har for liten påvirkning på det som skjer i samfunnet.

– Det var både min egen frustrasjon, og tilbakemeldinger jeg fikk fra veldig mange andre som føler at uansett om de stemmer Høyre, Arbeiderpartiet eller noen andre, så går skuta samme vei. Det er en global trend der alle må gå i takt, og individet ikke får lov til å uttrykke seg i mangfoldet, sier Heart og fortsetter:

– Vi elsker menighetsmangfold og uenighetsfellesskap. Vi trenger et sterkere demokrati forankret i folket.

På deres nettside står det at de ti demokratiske prinsippene er blant annet at myndighetene er underlagt folket, mennesket skal ikke eies av andre, og mennesket skal forvalte fellesskapet sammen.

Avisa Oslo har forsøkt å komme i kontakt med Mia Gundersen, uten å lykkes.

Les også

Tejn (19) går siste året på videregående, jobber på Stortinget og sikter seg inn på bystyret