Klokken 09.00 søndag møtte flere titalls medlemmer av Ahmadiyya Muslimsk trossamfunn opp i Vigelandsparken for å gjøre den årlige oppryddingen etter nyttårsfeiringen.

Rydder etter andre

Det er ikke til å stikke under stol at det gjerne ligger igjen mye gammel moro etter årets største fest rundt omkring i byen 1. nyttårsdag.

Hvert år siden 2004, med unntak av koronaåret 2020, har derfor medlemmer av det muslimske trossamfunnet møtt opp for å rydde etter festen til andre.

– Dette gjør vi fordi vi anser oss selv som muslimer for fred, det vil si muslimer som arbeider for å fremme fred og harmoni i samfunnet. Gjennom denne gesten ønsker vi å vise at vi bryr oss om Norge og gode norske verdier, slik som frivillighet, forteller Abdul Hai Ahmad, leder for ungdomsforeningen i trossamfunnet.

– På denne måten tar vi del i den positive samfunnsoppbyggingen, samtidig som vi gir våre unge opplæring i viktigheten av å være gode borgere, legger han til.

Tradisjon

Ahmad forteller at innsatsen ikke bare gjøres i Oslo, men at godt over 100 frivillige har stilt opp på 12 lokasjoner i landet for å rydde. I Oslo var det Vigelandsparken, Holmlia og Furuset som ble ryddet 1. januar 2023.

– Mange har vært med siden de var små, så for oss har dette blitt en fin nyttårstradisjon, sier han.

Ahmad forteller at søppelet de plukket på Frogner søndag morgen fylte rundt 12 søppelsekker og at det stort sett besto av fest-relatert avfall som rester etter fyrverkeri, flasker og tomme røykpakker.

– Hvordan var mengden i år sammenlignet med tidligere år?

– Det var faktisk mye mindre i år enn tidligere. Det henger kanskje litt igjen etter korona, men kan også være en kombinasjon av færre folk ute og at mange faktisk har ryddet etter seg, forteller han.

Glatte parker

I mange parker i Oslo har det vært svært glatt de siste dagene. Ved skadelegevakten i Storgata i Oslo sentrum var det registrert 90 pasienter med det som hovedsakelig var fallskader siden midnatt til litt før klokken 10.00 søndag morgen.

Det utfordrende føret kan også ha hatt innvirkning på hvor mange som trakk ut i for å få med seg fyrverkeriet. Ahmad forteller imidlertid at forholdene har vært verre tidligere år.

– Det var ikke så ille som det har vært tidligere, og vi har i alle fall ingen som har falt i dag, avslutter han.