Gå til sidens hovedinnhold

Menn i hvit varebil ville snakke med datteren (11) på skoleveien: – Da de så at hun ikke var alene, kjørte de videre

Moren til en elev ved Nordstrand skole oppfordrer foreldrene om å ikke la barna gå alene etter at datteren møtte to menn i varebil.

Avisa Oslo fortalte torsdag at Oslo politidistrikt nå jobber med sju lokkemann-anmeldelser, etter at det har vært flere hendelser der menn i biler har henvendt seg til barn den siste tiden.

Både ved Lysejordet, Bjørnsletta, Bestum og Nordstrand skole er det meldt om episoder de siste ukene. Onsdag ble det kjent at det også har vært en hendelse ved Slemdal skole.

Rullet ned vinduet

AO har torsdag kveld vært i kontakt med en forelder som forteller at datteren hennes ble forsøkt kontaktet av to menn i en hvit varebil på vei hjem fra skolen torsdag 21. januar.

Jenta er elev på mellomtrinnet på Nordstrand skole, og gikk langs Åsdalsveien da en bil med to menn stoppet ved siden av henne.

– Hun gikk sammen med en venninne, men fordi de hadde sett et rådyr på vei hjem fra skolen ble venninnen liggende litt bak. Plutselig kommer det en bil som kjører i retning skolen, mens min datter går motsatt vei. I bilen sitter det to menn, og de ruller ned vinduet og henvender seg til henne, sier hun.

Siden det har vært flere slike hendelser i bydelene Nordstrand og Søndre Nordstrand den siste tiden har det vært tema på skolen hva man skal gjøre dersom ukjente forsøker å snakke med barna.

Også i hjemmet har flere snakket med barna sine om hva de skal gjøre dersom noen de ikke kjenner henvender seg til dem.

Moren AO har vært i kontakt med forteller at datteren opplevde det som at mennene i bilen forsøkte å si hei til henne, men da venninnen kom løpende med telefonen i hånden rullet de fort opp vinduet og kjørte videre.

– Jeg vet ikke om det var det at de var to eller om mennene var redde for å bli tatt bilde av, men da de så at hun ikke var alene kjørte de videre, sier hun.

Foreldrene kontaktet politiet umiddelbart da datteren kom hjem og fortalte hva som hadde skjedd.

– Jentene gjorde alt riktig, og de kunne også gi en god beskrivelse til politiet.

Les også

For tredje gang på kort tid har en mann i hvit varebil lokket barn med godteri – slik snakker du med barna om det

Varebil med hvite skilter

Hendelsen torsdag skjedde rett ved en barnehage i Åsdalsveien, og det var en hvit varebil som stoppet. Jentene har fortalt at bilen hadde hvite skilter - ikke grønne - og at den ikke hadde skrift eller logoer på sidene.

John Roger Lund, leder for Enhet øst i Oslo politidistrikt, uttalte torsdag til AO at det er viktig å ta kontakt med politiet dersom man opplever hendelser som de to jentene gjorde torsdag ettermiddag.

– Men når det skjer må vi være tydelige på at det er viktig at barna må snakke med voksne fort. Voksne kan være foreldre, søsken, lærere, utekontakter eller treneren. Og de må raskt kontakte politiet og melde fra om disse tilfellene, sier han.

Han opplyser at dette er viktig informasjon for politiet:

  • Tid
  • Sted
  • Beskrivelse av hendelsen
  • Beskrivelse av personen
  • Beskrivelse av eventuelt kjøretøy

– Vanskelig kveld

For familien på Nordstrand ble det en spesiell dag etter at 11-åringen kom hjem fra skolen. Moren forteller at de har snakket mye om hendelsen, og at datteren har fått høre at hun gjorde alt riktig.

– Opplever du at hun har forstått alvoret?

– Hun forsto nok alvoret da jeg ringte politiet. Voksne er mer redde enn barn, og det kan det være vanskelig å skjule når man snakker om det som har skjedd. Det har vært en litt vanskelig kveld, og nå er det vanskelig å få sove. Det er mye tanker om hva som kunne skjedd dersom de hadde fått henne inn i bilen, forteller moren.

Må gå sammen

Fredag er det en ny dag på skolen, og jentene har fortalt at de selv vil fortelle hva som har skjedd i klassen. Moren AO har snakket med forteller at hun har informert skolen og de andre foreldrene om hendelsen.

Hun oppfordrer foreldre til å snakke sammen, og avtale at barna slår følge på skoleveien.

– Jeg tenker at det beste vi kan gjøre nå er å passe på at barna går flere sammen. Jeg tror det kan ha en forebyggende effekt å være flere, sier hun.

– Jeg var nok litt naiv og tenkte at siden dette har fått så stor oppmerksomhet hos politiet og i pressen den siste tiden, ville det ikke skje nå, men det gjør det altså. Det må foreldrene være obs på, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken