Byrådet har tirsdag forlenget tiltakene i kommunens koronaforskrift til å gjelde til og med 27. mai. Dette betyr at blant annet skjenking ikke blir åpnet i hovedstaden før tidligst den 27. denne måneden.

Dette er det flere som reagerer på, da man øynet håp om at det kunne komme gode nyheter like etter 17. mai.

– Årsaken til at vi synes det begynner å ligne noe nært en skandale er fordi det er ganske vanskelig for næringen, som nå har levd med alkoholforbud siden november og serveringsforbud siden mars, å se at det er meldt fint vær framover, samtidig som vi vet at Oslo gjenåpner seg selv, sier Bjørndal til Avisa Oslo tirsdag.

Han påpeker at parkene har i stor grad blitt benyttet og at publikum i tillegg har benyttet utesteders uteplasser og benker.

– Når man da ikke velger å bruke restaurantnæringen i den fasen man nå er inn i, henger det ikke på greip. I mars kunne man ikke spore noen av smittetilfellene tilbake til restaurantnæringen, påpeker han.

Nitrist og sjokkerende

Bjørndal sier at restauranteiere nå sto klare til å hente tilbake ansatte på jobb.

– Mai er en viktig måned og det var forventet at man kunne åpne i hvert fall med matservering i forrige uke. At kommunen nå utsetter ikke bare én helg, men tre helger, er så nitrist og virkelig sjokkerende for bedrifter og serveringssteder. Vi er dypt skuffet og dette er en prioritering som veldig få skjønner, understreker fagsjefen.

– Hva mener du bør gjøres?

– Vi mener at Oslos serveringssteder bør få lov til å drive servering fram til klokken 22.00 og bør få anledning til å servere alkohol. De lot en sjanse gå fra seg ved ikke å åpne for servering uten alkohol frem til eksempelvis 21. mai, og deretter alkoholservering etter denne datoen.

Nå håper han i det lengste at byrådet revurderer avgjørelsen.

– Nå har de en langhelg foran seg, hvor det tidvis er meldt varmt og godt vær. Bedriftene er mer enn klare for å ta permitterte tilbake til arbeid, innenfor trygge rammer. Dette er ikke snakk om å åpne opp for en fyllefest, avslutter Bjørndal.

Bedrifter er rasende

Også NHO Viken og Oslo uttrykker sin skuffelse denne tirsdagen.

– Vi i NHO Viken Oslo er svært skuffet og frustrert på vegne av serverings- og utelivsbedriftene i Oslo, sier regiondirektør Nina Solli

– Det er urimelig å holde en hel bransje utenfor i gjenåpningen. Dette er små bedrifter som er helt avhengig av å kunne ha omsetning i årets viktigste måneder, vår og sommer er høysesong. Disse bedriftene har investert mye i å tilrettelegge for godt smittevern, og de er gode på å håndheve smittevernreglene. Nå opplever vi at denne bransjen sitter igjen med svarteper, og flere jobber settes i fare. Mange bedrifter er rasende nå.

Uforståelig

Smitten i Oslo går videre nedover, nabokommuner letter på smittevernreglene og åpner opp.

– For serveringsbedrifter i Oslo er dette uforståelig og konkurransevridende. Samtidig ser vi at folk samles i parkene. For bedriftene er det uforståelig at det ikke er bedre å åpne for uteservering, slik at folk kan samles på restauranter som er proffe på smittevern.

For halvannen uke siden lanserte byrådet en gjenåpningsplan, på trinn to skulle det åpnes for servering.

– Det ga håp og positive fremtidsutsikter. Vi er svært overrasket at Byrådslederen nå varsler at det ikke skal åpnes opp før om 16 dager, selv om smittetrenden er nedadgående. Jeg forstår at bedriftene blir i villrede og sinte på slike miksede signaler. NHO Viken Oslo håper byrådet vektlegger å redde arbeidsplasser i reiselivsnæringen, og gjør en ny vurdering om gjenåpning hver eneste dag, i takt med at smitten går nedover går videre nedover. Det er mange som venter på å komme tilbake på jobb, og bedriftene står klare til å åpne på en forsvarlig måte. Vi må også huske at bedriftene trenger noen dager på å kalle folk tilbake og kjøpe inn varer, de har tross alt vært nedstengt i over et halvt år, avslutter Solli.