– Vi tilbød dem 104 millioner kroner. Jeg har ikke lyst til å gå inn i detaljer om hva vi tilbød, men jeg kan si at Rødt hadde fått gjennomslag helt eller delvis for flere av de forslagene de selv hadde, enn det de fikk gjennom slalåmkjøringen sin.

Det sier Aps gruppeleder Andreas Halse til Avisa Oslo.

Halse uttaler seg dagen etter at Oslo Rødt sa nei til en avtale med byrådspartiene Ap, MDG og SV, og i stedet satte i gang en punkt for punkt-avstemning om i revidert budsjett.

Bruddet mellom Rødt og byrådspartiene kommer etter sju sammenhengende år der partene har klart å lande enighet om både det ordinære budsjettet og de halvårlige revisjonene av det.

Altså et historisk brudd i samarbeidet mellom byrådet og Rødt.

Og ifølge Halse fikk Rødt tilbud om å utvide Oslo-budsjettet med mer penger enn de 91 millionene budsjettene som ble stemt inn av opposisjonen onsdag.

– Det kan du slå fast?

– Ja.

– På en skala fra 1 til 10 – hvor irriterende er at Rødt sa nei?

– Det er egentlig ikke så irriterende. Det er mest rart. Det er litt om du sier at du har veldig lyst på en kjempestor sjokoladekake, men så sier jeg «du kan få en alminnelig stor sjokoladekake», også sier noen andre at du kan få gulrotkake, og da snur du deg til den som tilbyr deg gulrotkake, svarer Halse og legger til:

– Det skjønner jeg ikke helt – særlig fordi jeg ikke er noe glad i gulrotkake.

Rødts gruppeleder Eivor Evenrud mener på sin side at byrådspartiene ikke har forstått hva som har vært de viktigste sakene for hennes part.

– Kakemetaforene til Halse er festlige, for all del. Og de illustrerer egentlig godt noe av det som var hovedproblemet i år, altså at byrådet har hatt en illusjon om at det er de som vet best hva som er gode gjennomslag for Rødt. Samme hvor mange ganger jeg sier jeg ikke er så glad i fyrstekake, så har Halse insistert på at fyrstekake er det beste for meg, skriver hun.

Les mer om hva Evenrud sier lenger ned i saken.

Skuffet over Rødt

Halses gruppeleder-kollegaer i MDG og SV sier også at Rødt takket nei til mer penger enn de fikk.

– Totalt sett ville de fått mer gjennomslag i kroner og øre, det er ganske åpenbart for meg. Nå ble det en annen løsning, kommenterer Eivind Trædal (MDG)

– Rødt har fått til mindre i denne slalåmkjøringen sammen med høyresiden enn de ville fått til fått til med oss. Sammenlignet med vårt siste tilbud til Rødt fikk de både mindre penger og mindre av Rødts politikk. De fikk bare gjennom det de tilfeldigvis var enige om med høyresiden, sier SVs Ola Wolff Elvevold.

– Er du skuffet over Rødt?

– Ja. Jeg er for så vidt det, svarer SV-eren, for så å fortsette:

– Vi har samarbeidet godt med Rødt i sju år og vedtatt alle budsjetter i enighet med dem. Samtidig har alle langvarige forhold sine oppturer og nedturer. Vi i SV er klare på at Rødt er vår foretrukne budsjettpartner og planlegger å sette oss ned med dem til høsten.

Rødts Eivor Evenrud skriver i en e-post til Avisa Oslo at de fikk et tilbud på 54 millioner på drift.

– Det ble tidlig klart at det var uaktuelt for byrådet å flytte på noe som helst av de 5500 millionene de selv hadde lagt inn. Det gjør jo at det ikke blir mye penger igjen til gjennomslagene vi i Rødt hadde ønsker om. Vi fikk tilbud om 54 millioner på drift, og endte opp med gjennomslag med rundt 80 millioner. I motsetning til de 10 millionene til en variant av gratis kollektivtrafikk som byrådet foreslo for oss, fikk vi gjennomslag for 30 millioner. Det er vi veldig godt fornøyd med. Dette var en viktig sak for oss.

Gruppelederen skriver videre at hun ikke vet hvordan byrådet hadde tenkt å saldere budsjettet.

– Å kutte de 100 millionene til planlegging av Filipstad, som absolutt ikke er en nødvendighet høsten 2022 og uansett bare kommer til å flyttes til byrådets budsjett for 2023, sa de var umulig. Driftstiltakene de foreslo for 40 millioner, var på ting vi aldri har nevnt i forhandlinger, hevder Evenrud.

– Ikke der vi vil ankre opp byrådet

Byrådet forhandlet etter det Avisa Oslo kjenner til med Rødt til langt utover onsdagen for å få til en enighet. Til sist vendte de seg til Venstre – et parti SV står langt unna i mange saker. SV er også det byrådspartiet som står lengst unna Venstre politisk.

Ola Wolff Elvevold sier imidlertid at SV godtok henvendelsen til Venstre.

– Men det var en dyd av nødvendighet. Det er ikke der vi hadde lyst til å ankre opp dette byrådet, og jeg tror venstresidevelgere vil være skuffet om ikke Ap, MDG, Rødt og SV klarer å vedta et budsjett sammen i neste omgang, sier Elvevold til Avisa Oslo.

At Rødt valgte å gå sammen med de borgerlige, var det tydelige tegn på flere dager før behandlingen av revidert budsjett.

Under tittelen «Rødt sier nei til budsjettavtale med byrådet: – De har ikke tatt oss på alvor» meldte Aftenposten allerede den 10. juni at partiet hadde gått sammen med Venstre for å få til gratis kollektivtrafikk i helgene i hele Oslo ut året.

Likevel var det til siste slutt håp om å få på plass en avtale med Rødt før budsjettet ble vedtatt i bystyret, forklarer Halse.

– Vi ga dem et siste tilbud på tirsdag, det skulle de kikke på, så fikk jeg beskjed onsdag morgen om at de takket nei. Da skjønte vi at vi ikke kom til å få til en avtale med Rødt.

Av Aftenposten ble dette kravet beskrevet et av begge partiers hjertesaker. Men ifølge Elvevold var avisoppslaget første gang de hørte om dette fra Rødts hold.

– De kritiserte avtalen før vi egentlig hadde fått forhandlet ordentlig, sier Elvevold.

Vil fortsette å forhandle med Rødt

Også Aps Andreas Halse sier han ikke hadde hørt om det aktuelle kravet omtalt i Aftenposten-artikkelen.

Han husker at han oppfattet utspillet som et tegn på at det ville bli vanskelig å få til en enighet med Rødt, men byrådspartiene fortsatte likevel å forhandle med partiet.

– Når innså dere at det ikke kom til å gå med Rødt?

– Onsdag morgen. Jeg ga dem et siste tilbud på tirsdag, det skulle de kikke på, så fikk jeg beskjed onsdag morgen om at de takket nei, sier Halse, som sier at de på tross av onsdagens nei kommer til å fortsette å forholde seg til Rødt i framtidige budsjettforhandlinger.

Det samme sier MDG-gruppeleder Eivind Trædal.

– Vi er innstilt på å fortsette samarbeidet med Rødt.

Så tilføyer han:

– Men MDG er jo blant partiene som har vært mer positive også til et samarbeid med Venstre.