Gå til sidens hovedinnhold

Mener regjeringens korona-grep kommer for sent: – Har sluppet inn unødvendig mye smitte

Regjeringen har bestemt innreiseforbud mot Storbritannia. Der har en ny variant av koronaviruset spredt seg. Selv om byrådsleder Raymond Johansen er glad for tiltaket, skulle han ønske Norge var raskere.

«Koronaviruset tar ikke juleferie, og jeg er glad dersom regjeringen nå vil stoppe flytrafikken inn fra Storbritannia til Norge. Det er det eneste riktige», skriver Johansen i en e-post til Avisa Oslo.

Helseminister Bent Høie (H) møter mandag formiddag pressen for å informere om innreiseforbud i forbindelse virusvarianten fra Storbritannia. Direktefly fra Storbritannia stanses i to døgn

«I tillegg strammes det inn på flere tiltak overfor reisende fra Storbritannia», heter det i en pressemelding fra Helsedepartementet.

Dette kommer imidlertid etter at flere naboland har gjort det samme, og Johansen kommenterer følgende:

«Skal jeg være helt ærlig hadde jeg håpet at regjeringen ville reagert like raskt som flere andre land, og satt inn tiltak i går. Norge er allerede på etterskudd, og selv om det er mye bra å si om hvordan vi har håndtert koronaviruset her i landet, har vi alltid vært på etterskudd når det gjelder importsmitte. Det gjelder også i denne saken», skriver Ap-politikeren.

Kritisk til regjeringen

Johansen advarte i går mot den nye virusvarianten, som også er påvist i land som Danmark, Nederland og Italia. I dag retter han kritikk mot regjeringens håndtering av smitte fra utlandet.

I juni åpnet regjeringene grensene og ga utenlandske arbeidere fritak fra karantene i ti dager.

Aftenposten skrev tidligere i desember at avgjørelsen ble tatt etter sterkt påtrykk fra lobbyister fra Norsk Industri og NHO, og selv om regjeringen har forsvart egne handlinger, førte saken til kritikk fra flere hold.

Dette blant annet i form av et krast Facebook-innlegg fra byrådsleder Raymond Johansen.

– Har sluppet inn unødvendig mye smitte

«Det er ingen underdrivelse å slå fast at det ikke har vært vilje fra regjeringens side til å sette inn tiltak mot importsmitte tidlig nok gjennom hele denne pandemien. Derfor har vi sluppet inn unødvendig mye smitte fra andre land», skriver Johansen til Avisa Oslo mandag.

Han fortsetter med å understreke følgende:

«Prisen for dårlig kontroll med importsmitte er det befolkningen og næringslivet som betaler gjennom nedstenginger og strenge restriksjoner. Oslo må betale den høyeste regningen i form av mest smitte og de strengeste tiltakene».

Avisa Oslo har rettet en henvendelse til helsedepartementet i forbindelse med kritikken fra Johansen. Departementet henviser til en ny pressekonferanse klokka 13 i dag.

Johansen er også kritisk til Sp, som han mener har vært på linje med regjeringen om importsmitte.

«Om de hadde støttet Arbeiderpartiet ville de sikret flertall sammen med Fremskrittspartiet om systematisk testing av dem som kommer fra røde land, sikkert transport fram til karantenested og bedre kontroll med etterlevelse av karantene», skriver Raymond Johansen med henvisning til avstemning i Stortinget den 10. desember.

Vurderer obligatorisk testing

Helsedirektoratet vil nå se på muligheten for å innføre obligatorisk testing på grensen ved hjelp av de nye hurtigtestene, sier helsedirektøren.

– Helsedirektoratet jobber nå med å lage et robust system som i størst mulig grad skal sørge for at vi kan stå imot det muterte viruset dersom det også kommer fra andre land enn Storbritannia, sier Guldvog i en pressemelding på direktoratets hjemmesider.

– Vi har gjennom hele høsten bygget opp testkapasitet i kommunene og grensekommunene med tanke på kunne teste flest mulig. Vi vil nå se på muligheten for å innføre obligatorisk tester på grensene med de nye hurtigtestene, sier han.

Ved en eventuell positiv hurtigtest må det deretter tas en vanlig koronatest i tillegg, opplyser direktoratet.

Bakgrunnen for de nye tiltakene er den nye koronavarianten som er oppdaget en rekke land, spesielt Storbritannia, som i helgen hasteinnførte en rekke inngripende tiltak etter stor utbredelse av den nye koronavarianten.

Kommentarer til denne saken