Helt siden 2007 hatt jeg hatt gleden av å få lede Fretex-butikken i Smalgangen ved Grønlands Torg. På disse årene har jeg fått oppleve den positive utviklingen i området. Oslo kommune har sammen med næringslivet gjennomført en rekke nye og positive byutviklings- og trivselstiltak. Disse har gjort området vårt mye mer attraktivt og trivelig for alle som bor, jobber her eller kun er innom.

Folk fra nærområdet og store deler av Oslo kommer til Grønlands Torg Frukt og Grønt for ferske frukt og grønnsaker. Butikkens mer enn 50 medarbeidere, samtlige med minoritetsbakgrunn, har mye av æren for dens popularitet.

Nå kan det gå mot stenging.

Les også

Her har det vært dagligvarebutikk i mer enn tretti år. Så fikk Hawal sjokkbeskjeden

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Er butikken er blitt altfor populær?

I lokalene til Grønlands Torg Frukt og Grønt har det vært dagligvareforretning i mer enn 30 år. På begynnelsen av 1990-tallet ble Spaceworld lagt ned, men noen byggesak for overgangen til dagligvareforretning - etterhvert Grønlands Torg Frukt og Grønt - er ikke funnet i arkivene.

For å få dette i orden ble det søkt om såkalt bruksendring, fordi Plan- og bygningsetaten (PBE) varslet tvangsmulkt og stengning. Etter snart tre års saksbehandling frem og tilbake, ble frukt- og grøntbutikkens nødvendige søknad om bruksendring avslått.

Grunnen til avslaget er ifølge PBE at det ikke er søkt om ny avkjøringstillatelse for varetransporten til og fra frukt- og grøntbutikken. Dette behovet dukket plutselig opp i siste runde, åpenbart i mangel på andre argumenter mot en helt ordinær bruksendring av forretningslokaler fra en type butikk til en annen.

Begrunnelsen er i beste fall overraskende. Det er etablert en lastesone for vareleveringer ytterst i Olafiagangen hvor lastebilene stopper. Deretter triller man varene bort til butikken.

Ingen skjønner derfor hvorfor en slik ny avkjøringstillatelse plutselig er nødvendig. Det virker nesten som om PBE mener at butikken er blitt altfor populær, at den rett og slett har for mange kunder og således forstyrrer bylivet.

Ikke lett å få tak i hvorfor dette skjer

Selv om det ikke er helt lett å få tak i hvorfor det er behov for egen avkjøringstillatelse akkurat for frukt- og grøntbutikken, er det nå besluttet å søke om denne allikevel - i håp om at om saken endelig kan lukkes og butikken kan drive videre. Men om det holder, gjenstår å se.

Butikken er en viktig katalysator for mange av forretningene og serveringsstedene i området. Spesielt i Smalgangen går kundene gjerne på kryss og tvers i gaten og handler. Mange er her for å handle på Grønlands Torg Frukt og Grønt, før de kommer innom oss andre i gaten på vei hjem.

Det vil være svært negativt for Smalgangen og Grønlands Torg om kommunen ikke omgjør sitt avslag. Saken er innklaget overfor Statsforvalteren. Hvis ikke Oslo kommune omgjør sitt vedtak, eller Statsforvalteren tar klagen til følge og dermed opphever kommunevedtaket, må butikken stenge.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Det ville livet bor i alle, men vi undertrykker det hver dag

Les også

Gleden forsvant fort da mannen ropte: «Kom deg for faen meg hjem til hvor du kommer fra!»

Les også

Skammen rundt currylukt har endelig sluppet taket

Les også

Området heter Sørpa, ikke «SoSoPa»