Det melder NRK i en pressemelding, nøyaktig to uker før den første episoden i julekalenderen sendes.

I serien møter vi ti år gamle Luka som vokser opp i fattigstrøket i Vika, rett i nærheten av Kristiania Tivoli. Luka har alltid fått høre at tivolistrøket ikke er et sted for unger, men når han en dag forviller seg inn der og til tivoliets magiske teater, oppdager han en fantastisk verden han aldri har opplevd maken til.

Lokale skuespillere

I serien møter han «Gabrielle», ei tøff jente med bein i nesa. Hun spilles av Mehetabel Natnael Hailu (13) fra Oslo.

«Gabrielle» har full kontroll og er en naturlig leder i flokken av foreldreløse teaterbarn som viser seg å bo og jobber på tivolitheatret.

Mehetabel forteller i pressemeldingen at hun hadde mange gode opplevelser på skuespillersettet av «Kristiania magiske tivolitheater».

– Mitt beste minne er siste innspillingsdag. Da var alle sammen samlet og vi koste oss skikkelig! Vi fikk gaver og kort, godteri, brus og pølser. Vi barna fikk også lov til å ta på alt i sminkerommet, både parykker, sminke og hårfarge, forteller hun.

Stjernespekket serie

I tillegg til en imponerende rolleliste med barneskuespillere, får vi et gjensyn med flere kjente og kjære fjes i løpet av adventstiden på NRK. I tillegg til Lena Kristin Ellingsen i rollen som den slemme og styrtrike overklassekvinnen «Erle Butenschøn» ser vi Sigrid Husjord i rollen som teatersjef.

John Emil Jørgensrud, Selome Emnetu, Silya Nymoen, Fridtjov Såheim, Anne Krigsvoll, Mikkel Bratt Silset og Ingvild Holthe Bygdnes i mindre roller i årets julekalender.

Hege Hauff Hvattum er produsenten av «Kristiania magiske tivolitheater». Hun forteller at det har vært viktig å speile hele Norge i rollebesetningen.

– Vi har forsøkt å reflektere nåtidens Norge med farger, former og dialekter. I teateret kan du glemme hvor du kommer fra og leve deg inn i eventyret. Vi ville skape en serie for alle, som binder oss sammen i vår felles historie, sier hun.

– Vi vil at alle skal finne noen i julekalenderuniverset som de kan kjenne seg igjen i. Også dem som ikke feirer jul vil forhåpentligvis føle på fellesfølelsen, samholdet og varmen mellom folkene vi blir kjent med i «Kristiania magiske tivolitheater», sier hun.

Lagt til Oslo

Serien tar utgangspunkt i miljøet rundt det gamle Christiania Tivoli, et underholdningsstrøk som ble opprettet i 1877 i bydelen Pipervika (omtrent der Rådhuset ligger i dag). Tivoliet samlet folk fra inn- og utland på tvers av alle samfunnsklasser.

– Kristiania var det offisielle navnet på Oslo fram til 1924. Fra dansketiden het hovedstaden vår Christiania, men fornorskingen til Kristiania begynte allerede i 1870 og var innarbeidet i 1905. Vi beholdt th i theater fordi det var autentisk på den tiden og gir en opplevelse av gammel tid, referanse Nationaltheatret i dag, forklarer serieskaper Atle Knudsen.

Gamle gater og gods

Produksjonen har i hovedsak spilt inn utendørsopptakene i Gamlebyen i Fredrikstad, områdene i og rundt Akershus festning, gatene på Frogner og diverse museer og selskapslokaler med tidsriktig interiør.

Bymuseet i Frognerparken, Linderud gård, Solstua, Bogstad gård, Frysja kunstsenter og Losby Gods har også vært blant stedene som har fått besøk av den store produksjonen.

Selve teateret er bygget i sin helhet i Filmparken på Jar i Bærum.

24 år gamle Sebastian Zalo står bak den spesialkomponerte tittellåta til årets julekalender på NRK. «Magi» er skrevet og produsert med Zalos faste kompanjonger August Stubø og Benjamin Fahre. «Magi» er en moderne julelåt som er tilgjengelig i strømmetjenestene fra og med i dag.

Julekalenderen består av 24 episoder på 18 minutter og har premiere i strømmetjenesten NRK TV og på NRK1 onsdag 1. desember.