(Oslodebatten)

Innlegget ble først publisert i Nettavisen.

Som finansbyråd i Oslo fra MDG, med ansvar for vegetarsatsinga i Oslo, så har jeg en innrømmelse jeg vil dele. Jeg digger også å spise kjøtt.

Lammekjøtt, burgere og skikkelige pølser. Særlig kjøtt fra dyr som har hatt det godt. Hvert år kjøper jeg et helt lam fra Nordmarka som hele familien, med unntak av min vegetariske sønn, koser oss med både som rull, lammestek og et utall forskjellige deilige gryteretter.

La det ikke være noen tvil: Jeg spiser kjøtt med glede.

Men, for det er et men: Jeg prøver likevel å kutte ned på kjøttspisinga.

Heldigvis både for helsa mi og for miljøet.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

For det er nemlig mulig å kose seg med å spise kjøtt og samtidig mene at vi bør spise mindre av det. I Oslo kommune har vi mål om å halvere kjøttforbruket.

Faktisk vil jeg si det er ganske ukontroversielt – helsemyndighetene har nemlig utarbeidet kostholdsråd som nettopp anbefaler folk å begrense kjøttkonsumet, og spise mer grønt. Disse skal revideres, og hvis vi ser til våre hippe naboer i Danmark er det lite som tyder på at de vil anbefale å spise mer kjøtt framover.

Danskene anbefaler nå maks 350 gram kjøtt i uka og 100 gram belgfrukter per dag, både for å ta hensyn til klima og helse.

Kjøttreduksjon fører mye bra med seg: De potensielle samfunnsgevinstene av at den norske befolkningen følger kostrådene er anslått til svimlende 154 milliarder kroner per år (data for 2013), og det kan dessuten være mye å hente for den enkelte – to gode leveår ifølge beregninger fra Helsedirektoratet.

Å kutte i kjøttinntaket kan i seg selv bidra til å redusere risikoen for flere alvorlige sykdommer.

Og om ikke helseargumentet i seg selv er nok, så er det også ifølge Klimakur 2030 et av de billigste og mest effektive klimatiltakene vi kan gjøre for å kutte utslipp fram mot 2030. Beregninger fra CICERO viser at en halvering av kjøttkonsumet bare i Oslo kommune faktisk kan bidra til å kutte mellom 1,8 og 3 tusen tonn CO₂.

Derfor håper jeg at også kjøttelskerne blant oss kan bli med på å kutte litt i kjøttforbruket sitt, både av hensyn til helsa og klimaet.

Du vil vel ikke være et kjøtthue?

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Fiffig. Lavinntekt-Oslo finansierer riking-Bærum

Les også

Bensinstøtte, som noen etterlyser, vil gi flere rentehopp

Les også

Riktig vedtak – med ubehagelig høy risiko

Les også

De få timene lufta var trygg å puste inn var på natten