– Vi skal være sikker på at Erna Solberg må gå, og at vi får en ny statsminister i Norge med et helt nytt regjeringsprosjekt! Da bør man stemme MDG for å få oss over sperregrensa, sier partileder Une Bastholm mens hun holder sin appell i øsende regn til høylytt applaus fra frivillige, Grønn Ungdom og partiet.

De har samlet seg bak Jakob Kirke på Grünerløkka, og skal nå legge inn det siste støtet før valgdagen.

Bastholm sier det er fantastisk at så mange, rundt 100 mennesker, valgte å stille opp i regnet for å gå fra dør til dør å et forsøk på å overtale de usikre velgerne.

– Vi er en seig og utholdende gjeng, som er sterk i trua på og komme over sperregrensa og være med å skape historie.


– Er det tilfeldig at dere møtes på Grünerløkka?

– Vi skal spre oss til de sentrumsnære bydelene, hvor vi vet at MDG står sterkt og hvor vi gjorde det voldsomt bra i lokalvalget. Oslo er en viktig by for oss, slår Bastholm fast.

– Er du oppriktig bekymra for at dere ikke vil komme over sperregrensa?

– Jeg er litt bekymra for det. Målingene spriker og vi vet ikke hvor godt de treffer. Og vi burde ha ganske god margin, for å være sikre på at vi ikke faller under 4 prosent på valgdagen.

For MDG tror nemlig det er Oslovelgerne som vil få dem over sperregrensa. Noe VGs siste meningsmåling også kan tyde på, den viser at MDG kan få 10,2 prosent av stemmene i Oslo.

LES OGSÅ: Rød bølge i Oslo på ny VG-måling

– Hva tenker du om det?

– Det er utrolig artig og inspirerende å gå rundt i Oslo å tenke at hver tiende velger ønsker å stemme på oss. Men vi må likevel vite at det er det som faktisk slår til.

Hun sier de ønsker to direkte mandater fra Oslo, slik at Rasmus Hansson og Lan Marie Berg får en trygg og fast plass på Stortinget.

– Må sikre at gutta på rødgrønn side ikke styrer landet uten oss

– Hva vil det bety for folk i Oslo hvis de stemmer på dere?

Det betyr at vi kan ta det prosjektet vi har leda her i Oslo til tinget, og gjøre for Norge det vi har klart å gjøre for Oslo. Og det betyr å ta noen tøffe valg, som setter miljø, klima og barnas framtid først.

Hun mener det som skiller MDG fra andre partier er at de tør å gjøre ting som folk legger merke til. I den forstand at det påvirker hverdagen vår.

Og som kanskje kan ta folk litt ut av komfortsonen innimellom, men som stort sett folk elsker etterpå. Her i Oslo har det vært helt nødvendig å fjerne en del parkeringsplasser for å kunne rulle ut et sammenhengende sykkelveinett som Oslo egentlig har hatt planer om i flere tiår. Men som aldri ble realisert, fordi det er vanskelig for politikerne å fjerne parkeringsplasser.

– Men det er en noen som er sinte på dere på grunn av det dere gjør, tenker du at det er noe dere ikke kan bry dere om?

– Det er klart at når man gjør sånne endringer, er det ikke alle som liker at politikerne kommer inn og tvinger fram en endring i hverdagen. Vi gjør det heller ikke fordi vi liker å pirke bort hverdagsvalgene til folk, men rett og slett fordi det trengs.

Bastholm mener at i Oslo har det også vært helt nødvendig, blant annet for de barna som få astma og som lider under bylufta enkelte dager. Og for å få et sammenhengende sykkelveinett og kollektivtransport i en by som vokser.

Under appellen sa Bastholm også:

– Jeg mener vi trengs for å sikre at gutta på rødgrønn side, Jonas Gahr Støre (Ap), Audun Lysbakken (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp), ikke kan styre landet alene uten oss.

Hun frykter at det vil bli tøffe forhandlinger for SV i møte med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, og at klima vil tape gang på gang i disse forhandlingene.

– Det blir mye lettere for både oss SV og få gjennomslag for mer grønn politikk hvis vi begge to sitter i forhandlingene sammen.

Les også

Utslippene i Oslo går nesten ikke ned. Å si det er ikke et angrep.