Det var store styrker med politi som rykket ut til Trosterud etter at en 17 år gammel tenåring tok seg til Trosterudklubben med skuddskader onsdag kveld.

Hendelsen vakte stor oppsikt i lokalmiljøet. På torsdag har 17-åringen blitt siktet for ulovlig befatning med skytevåpen. Sannsynligvis har våpenet gått av og han har skutt seg selv ved et uhell, ifølge politiet.

– La trykk på såret

Leder for Kultur, møteplasser og frivillighet i Bydel Alna, Sahar Ahzami, svarer at de ansatte på Trosterudklubben først og fremst var opptatt av å hjelpe den sårede 17-åringen og å skjerme de andre ungdommene som var til stede.

– De tok vare på den sårede ved å legge trykk på såret og tilkalte umiddelbart hjelp. Samtidig skjermet de ungdommene som var på klubben. De tok inn barn som oppholdt seg på utsiden frem til politiet kom til stedet, og foreldrene hentet barna. I løpet av kvelden ble nærskolene varslet slik at de kunne forberede seg på å møte barn og ungdommer dagen etter, forteller Ahzami i en e-post via bydelene kommunikasjonsteam.

De ansatte på klubben er trent i livreddende førstehjelp og å håndtere slike hendelser etter å ha blitt kurset.

– Situasjoner som denne er jo ikke dagligdags. Inntrykk og følelser er sterke og mange når slike hendelser inntreffer, svarer Ahzami og utdyper at det vil gjennomføre samtaler med de ansatte. De skal også få tilbud fra bedriftshelsetjeneste.

– Mange er urolige

Bydelen maner til ro blant innbyggerne etter skyteepisoden på Trosterud onsdag kveld.

– Mange i bydelen er urolige etter onsdagens hendelse på Trosterud. Det er naturlig at mange har følelser knyttet til en tragisk hendelse som denne. I kjølvannet av slike hendelser dukker det ofte opp påstander og spekulasjoner om årsaken. Dette kan bidra til å skape unødig frykt i befolkningen, skriver bydel Alna på sin Facebook-side.

De understreker videre at hendelsen ikke skal ha noen tilknytning til Trosterudklubben. De roser tilbudet hos fritidsklubben og dens betydning for området. Samt at de ansatte kan livreddende førstehjelp.

– Når slike hendelser inntreffer er vårt hovedfokus å ta vare på både de som er direkte involvert og lokalsamfunnet for øvrig, skriver de videre.

Fem skytinger

Skyteepisoden på Trosterud onsdag kveld er den femte i Oslo på kun seks uker.

I august i fjor var det også en skyteepisode på Trosterud.

Bydelen viser videre til at de samarbeider med skoler, politiet, lag, foreninger og trossamfunn for at området skal være trygt.

– Selv om vi er enige om at en hendelse er en for mye, vil vi hevde at bydelen er et trygt sted å bo og leve i. Det er viktig at vi står sammen om å skape trygge lokalsamfunn og et godt oppvekstmiljø for våre unge, formidler bydelen.

Dette er skyteepisodene i det siste i Oslo.

29. mai: En mann i 20-årene ble funnet skutt i tilknytning en bil ved Mortensrud kirke. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet i saken. Han sitter nå i varetekt.

14. mai: Én eller flere personer skjøt gjentatte skudd mot en pub på Grønland. Ingen personer kom til skade, men bilder fra stedet viser flere kulehull i fasaden på lokalene. To personer er siden pågrepet. Den ene av dem, en 19-årig mann, sitter varetektsfengslet.

3. mai: Politiet fikk melding om at en person hadde oppsøkt legevakten med det som var forenelig med skuddskader. Det er ukjent om noen er pågrepet i forbindelse med saken.

24. april: Det ble løsnet skudd mellom to grupperinger – den ene til fots, den andre i en bil – ved Grønland torg. Siden er flere personer pågrepet og siktet i saken. Samtlige er i dag løslatt fra varetekt av domstolen, til tross for politiets ønske om å holde dem fengslet.