Torsdag 14. januar, 324 dager etter at det første smittetilfellet ble registrert i Norge, ble Arne Svein Jul Bekken (85) den første hjemmeboeren i Oslo kommune som fikk koronavaksinen. Det skjedde i de nye vaksinasjonslokalene til Bydel Bjerke, og til stede var byrådsleder Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen.

– Dette er startskuddet for massevaksineringen. Nå har alle beboere som har takket ja og har vært friske nok til å få vaksinen ved byens sykehjem fått første sprøyte, og vi kan endelig gå i gang med hjemmeboerne. Dette er en gledens dag, sa Johansen etter at Jul Bekken hadde fått stikket i armen.

Siden vaksineringen startet i romjulen har 95 prosent av dem som bor på sykehjem i Oslo fått den første av to sprøytestikk. Det er en mye større andel enn det som er vanlig for andre vaksiner ved byens sykehjem, opplyser helsebyråd Robert Steen

– Oppslutningen rundt denne tilbudet er eksepsjonelt høy. Vi har aldri sett en så stor oppslutning rundt en vaksine noen gang. Alle sykehjemmene og omsorg+-boligene er ferdig vaksinert i løpet av dagen. Det er veldig bra, sier han.

110.000 i uken

Fra og med midten av februar vil Oslo kommune ha kapasitet til å vaksinere 110.000 personer i uken, men hvor mange det blir avhenger av hvor mange vaksiner kommunen får. Til nå har vaksineringen, ifølge byrådslederen, ikke vært så stor som kapasiteten tillater.

– Det skal ikke stå på oss. Vi vil om noen uker ha kapasitet til å vaksinere 110.000 i uka, så i teorien kunne hele Oslos befolkning fått den første sprøyta i løpet av fem uker, sier han.

– Med det tempoet som vi har fått vaksiner i nå vil vi være ferdig med å vaksinere de over 65 og alle fra 18–64 med underliggende sykdommer, i midten av sommeren. Jeg håper imidlertid at det skal komme flere vaksiner fortere, men jeg frykter at vi skal få en smitteutvikling som skal gjøre det vanskelig å holde trykket oppe, utdyper Robert Steen til Avisa Oslo.

– Hvordan opplever dere trykket nå? Får dere det dere trenger av vaksiner?

– Nei. Smittetrykket er høyt, og antall vaksiner er lavt. Vi er i stand til å vaksinere langt flere enn det vi gjør, men har ikke nok vaksiner. Vi får håpe på godkjenninger fra EU og at vi får flere vaksiner, sier Johansen.

– Hvor mange vaksiner har du lyst på i uka for å være fornøyd?

– 110.000. Da er jeg fornøyd.

Kritiserer prioriteringen

Når massevaksineringen av hjemmeboere og helsepersonell starter blir vaksinene fordelt likt blant alle bydelene. Høyre kritiserte tidligere denne uken byrådet for å ha brukt tre uker på å vaksinere sykehjemsbeboere, mens Frp kritiserte byrådet for å ikke differensiere arbeidet og ha fokus på de bydelene med mest smitte.

– I Oslo har det vært mange bydeler i øst og sør som har hatt et veldig høyt smittetrykk, mens det har vært bydeler på vestkanten som har hatt lite smitte. Men de har ikke differensiert arbeidet sitt selv, og har hatt samme strategi i hele Oslo. Det kan man sette spørsmålstegn ved, spesielt siden de er veldig aktive overfor regjeringen og ønsker å differensiere Oslo fremfor andre kommuner – og ikke gjør det selv, uttalte Aina Stenersen (Frp).

– Kommer ikke dit før om noen uker

Til dette sier Raymond Johansen at partiene kan ringe ham dersom de ikke forstår hvorfor byens befolkning blir vaksinert i den rekkefølgen som gjøres nå:

– Jeg tror at Høyre og Frp bør ta seg en bolle. Det første vi gjør nå er å vaksinere de aller eldste. Er de uenig i det, og mener at de over 85 ikke skal bli tatt nå, i strid med regjeringen og Folkehelseinstituttets anbefalinger, så må du be dem ringe meg. Da er jeg dypt overrasket, sier han.

– Vi er ikke der ennå at vi kan ta andre prioriteringer, dit kommer vi ikke før om noen uker. Nå har vi fokus på de eldre, avslutter han.

I en e-post til Avisa Oslo etter publiseringen av denne saken understreker Høyres pressesjef, Rune Dahl, at partiet ikke har kritisert byrådets rekkefølge på hvem som skal få vaksiner, men for å ha brukt tre uker på å vaksinere beboerne på sykehjemmene, mens andre byer, som Fredrikstad, gjennomførte den samme jobben allerede i romjula. Det er tydeliggjort i avsnittet om kritikken etter publisering.

Etablerte senter på under en uke

I forbindelse oppstarten av massevaksineringen er det etablert vaksinesentrene i alle bydelene. I tillegg skal det i februar etableres fire større, regionale vaksinesentre.

I bydel Bjerke har en bilforretning i tilknytning bydelshuset blitt gjort om til vaksinesenter i løpet av bare seks dager. Bydelsdirektør Bovild Tjønn forteller at hun er imponert over innsatsen til de ansatte.

– Alle har gjort en kjempeinnsats. Det har blant annet blitt satt ned en avdelingsgruppe med en egen koordinator som har samarbeidet med bydelsoverlegen. I løpet av seks dager har vi fått på plass senteret, og vi har bemannet opp med både helsepersonell og støttepersonell, forteller hun.

Totalt kom det inn 500 søkere til jobbene på vaksinesenteret.

– Det er mange som vil bidra, og både ansatte og andre har meldt seg til tjeneste. Dette har vi ventet på at skal skje, og nå er vi endelig i gang, sier Tjønn.