Politiet har foreløpig ikke siktet noen andre i masseskytingen i Oslo lørdag 25. juni, enn 43 år gamle Zaniar Matapour.

Hendelsen etterforskes fremdeles som et mulig terrorangrep. Samtidig vil ikke politiet utelukke at det kan være flere involverte, selv om de mener at Matapour var alene om selve handlingen.

– Det er en pågående, omfattende etterforskning, med full trykk fra politiets side, sier politiadvokat Ida Fengsrud til Avisa Oslo fredag ettermiddag.

Masseskytingen skjedde under Pride i Oslo natt til lørdag for to uker siden. Som konsekvens av hendelsen hevet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) terrortrusselnivået til høyeste nivået, og Pride-feiringen ble avlyst. PST har siden nedjustert trusselnivået til «høyt».

Har avhørt over 280 vitner

I mellomtiden fortsetter Oslo politidistrikt sin etterforskning.

– Vi har avhørt 286 vitner, og har fortsatt flere personer vi ønsker å avhøre, forteller Fengsrud.

Hun opplyser videre at de har gjort en rekke beslag og innhentet store mengder videomateriale.

– Vi har fått god respons på ønsket om å få inn tips om Matapours bevegelser, sier hun.

Fengsrud sier at politiet begynner å få god oversikt over siktedes bevegelser før hendelsen og på åstedet. Tidligere har de frigitt bilde av ham fra en restaurant i nærheten av Grønland fredag ettermiddag klokken 16.10, seks timer før angrepet ved C. J. Hambros plass.

Ingen signaler

På spørsmål om hva politiet mener at Matapour har gjort i det tidsrommet, svarer Fengsrud.

– Vi får stadig bedre oversikt over det, men jeg kan ikke gå i detaljer. Det er av hensyn til at vi ønsker å avhøre siktede og andre vitner.

Foreløpig har ikke Matapour ønsket å samarbeide med politiet i form av avhør.

– Som kjent har han ikke ønsket å la seg avhøre. Vi ønsker veldig gjerne å høre hans versjon av det som har skjedd, og vi er fremdeles i dialog med hans forsvarere, sier Fengsrud.

– Har dere fått noen tilbakemelding på hva som skal til for at han vil forklare seg?

– Vi har ikke fått noen konkrete signaler, nei.

Kontakt med Bhatti

42 år gamle Zaniar Matapour er siktet for terror, drap og drapsforsøk. Han sitter i dag varetektsfengslet i full isolasjon.

– Vi har begjært isolasjonen av den terrorsiktede forlenget med to nye uker, sier Fengsrud.

Det vil han samtykke til, opplyser hans forsvarer Bernt Heiberg til NTB fredag kveld. Rettens behandling vil derfor skje gjennom kontorforretning, ikke et fysisk rettsmøte.

Som flere medier har omtalt, hadde Zaniar Matapour kontakt med den kjente norske islamisten Arfan Bhatti i forkant av angrepet. 14. juni ble det publisert et Facebook-innlegg på Bhattis profil som kan tolkes som oppfordring til drap på homofile.

Oslo-politiet var ikke kjent med Facebook-innlegget før skytingen, bekrefter de overfor VG.

– Oslo politidistrikt kan ikke se å ha vært kjent med Facebook-posten før i etterkant av hendelsen natt til 25. juni, skriver de i en e-post til VG.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å svare på spørsmål om de fanget opp Facebook-posten før skytingen.

Zaniar Matapours forsvarer John Christian Elden har tidligere sagt at politiet har bekreftet overfor ham at Bhatti verken er mistenkt eller siktet i andre saker, enn en sak fra april der han ble stoppet i bil sammen med Zaniar Matapour og pågrepet for å være i besittelse av to kniver.

Fredag opplyste Elden at knivsaken er henlagt.

– Hva vet politiet om Matapours kontakt med det ekstreme islamistiske miljøet i Norge?

– Å gjennomgå hans bakgrunn og omgangskrets er en helt naturlig del av etterforskningen av en slik sak, svarer politiadvokat Ida Fengsrud.

Personer i omgangskrets

Politiet jobber fremdeles med tre ulike hypoteser om motivet for angrepet: Er det var hatkriminalitet rettet mot Pride, at det var islamistisk terror eller at det skyldtes Matapours psykiske helse. De har heller ikke utelukket at det kan dreie som en kombinasjon av disse hypotesene.

– Står noen av disse hypotesene sterkere enn andre?

– Jeg har ingen kommentar til enkeltheter i etterforskning. Nå pågår det blant annet rettspsykiatriske undersøkelser av ham, så det er for tidlig å gå ut med nærmere informasjon om dette, svarer Fengsrud.

– Dersom han ikke selv vil samarbeide, hvilke muligheter har politiet for å belyse motivet hans?

– Vi gjør undersøkelser i hans omgangskrets, og avhører personer der. Vi tror at vi skal klare å danne oss et bilde ut fra denne typen etterforskning, men vi ønsker selvfølgelig å snakke med ham, sier Fengsrud avslutningsvis.

Nikita (21) ble skutt natt til lørdag: – Det har ikke gått inn på meg hvor nær døden jeg faktisk var