Gå til sidens hovedinnhold

Marina (28) slet med å finne jobb etter endt utdannelse. Nå håper hun at den utskjelte konkurransen kan åpne noen dører

Marina Asbah (28) ønsker å vise at kvinner ikke bare er dukker som strutter rundt i høye hæler. De er også smarte og sterke som tør å stå opp for egne og andres rettigheter.

Ifølge World Health Organization, opplever hele 30 prosent av verdens kvinnelige befolkning både fysisk og/eller seksuell vold. Og hvert år opplever 150 000 norske kvinner det samme, i tillegg til at tallet på anmeldte voldtekter stiger mot barn under 14 år.

Derfor er dette fanesaken til Marina Asbah (28) i årets Miss Norway, som i dag bor på Kringsjå i Oslo.

– Det er viktig for meg at vi får gjort noe med dette – det er altfor høye tall. Etter så mange år med demonstrasjoner, er det trist at det fortsatt finnes folk som ser på kvinner som objekter.

Hun har kommet seg igjennom første elimineringsrunde i missekonkurransen, og venter nå i spenning på om hun vil bli tatt ut til semifinalen. Hvis hun vinner Miss Norway, vil hun også få muligheten til å vinne Miss Universe i sin tur.

Bare én gang før har dette skjedd med en norsk kvinne: Da Mona Grudt, «The beauty queen from Hell», vant hele konkurransen i 1990.

Missekriterier

På deres egne hjemmesider, skriver Miss Norway at «konkurransen har fokus på det å jobbe mot suksess, og dette er grunnen til at det er de mest ambisiøse og dyktige kvinnene, preget av indre styrke, intellekt og stil, som deltar i konkurransen.»

Det finnes ingen høydekrav i missekonkurransen, men skoene må likevel være 12 centimeter høye.

Pressesjef i Miss Norway, Knut Yrvin, forklarer til Tidens Krav at dette er misseutstyr for skjønnhetsutøvere:

– Akkurat slik som en langrennsløper trenger ski. Dette er en konkurranse, og kravene er høye.

Deltakerne kan heller ikke være gift eller ha barn. Det finnes det andre konkurranser for.

Håper konkurransen vil gi jobbmuligheter

Asbah er egentlig ferdig utdannet byggingeniør, men sliter med å finne seg en jobb i bransjen. Dette er grunnen til at hun nå søker seg til Miss Norway – i håp om at dette vil gi henne jobbmuligheter innen modellbransjen.

Vinner Asbah missekonkurransen, vil hun få muligheten til å delta i en TV-sendt verdensfinale som når ut til flere hundre millioner seere i 180 land, ifølge Miss Norway sine nettsider.

Miss Norway sier selv at de år ut til over 60.000 personer i måneden via sosiale medier. Over 65 prosent er kvinner, der hovedvekten er mellom 18 og 34 år.

Hun håper at hun kan motbevise at den kontroversielle missekonkurransen har gammeldagse og kvinnefiendtlige holdninger.

På spørsmål om hvordan hun har opplevd reaksjoner fra omverdenen, svarer hun at de fleste støtter avgjørelsen hennes. Dette gjelder spesielt når de får vite at deltakerne faktisk har en fanesak – at de ikke strutter rundt uten mål og mening.

– Vi er ikke bare dukker som går rundt: Vi har faktisk gode saker vi brenner for, konstaterer hun.

Kommentarer til denne saken