For første gang i sitt liv er Maren Wilberg Rostad (43) singel og aktiv på datingapper, og det har bydd på mange utfordringer. Avisa Oslo-journalisten, bosatt på Holtet, er klar med en egen videoserie på ao.no som viser singellivets mange sider, og det er spesielt ett problem som har utmerket seg:

– Hvorfor går jeg i den samme fella om og om igjen? sier hun.

Rostad har det nemlig med å falle for «feil» type menn.

– Jeg tror ikke jeg er alene om å falle for fuckboys. Det som kjennetegner mange av dem er at de er selvsikre og har en slags naturlig autoritet. Tror jeg da. Jeg har jo møtt mange jeg liker som ikke faller i den kategorien, men etter at jeg ble singel for noen år siden har jeg nok hatt lett for å falle for supersjarmørene.

– Kan fort bli skuffet

En fuckboy er ifølge Det norske akademis ordbok en «gutt som har rykte på seg for å ligge med, eller ha ligget med mange».

Selv om hun lett faller for det hun kaller supersjarmører, er det de hun helst vil styre unna.

– De som lett sjarmerer, de sjarmerer ikke bare meg. De sjarmerer også andre, og synes vel kanskje det er litt fristende å bruke den sjarmen til å trekke til seg mer enn en person. Det betyr ikke at de ikke er bra menn, de er bare ikke menn man ønsker å være i et eksklusivt forhold med. For da kan man fort bli skuffet, legger hun til.

I serien avslører sexolog Siv Gamnes at Wilberg Rostad ikke er alene om å falle for fuckboys.

– Det handler først og fremst om preferanser og tenningsmønster, sier sexologen til Avisa Oslo.

  • Se første episode her:

Singel i Oslo: Betalte 7500 kroner for datingprofil

Finnes kanskje noe bedre bak neste sveip?

Aldri før har så mange vært single i Oslo, og over halvparten av de som bor i byen bor alene. De som har størst problemer med å finne seg en partner, er kvinner med barn og høy utdannelse.

Det ble AO-journalist Wilberg Rostad nysgjerrig på.

– Det er jo mange mennesker her i Oslo, og mange av dem er single. Samtidig er Oslo en by med mange muligheter til å møte single, så det er jo nesten litt rart at akkurat Oslo er den byen med flest enslige i forhold til befolkningen, sier hun.

Dette er første gang Wilberg Rostad er singel, og nettopp derfor har mye vært nytt i denne prosessen.

– Det er faktisk første gangen jeg har vært singel og brukt datingapper, sier hun og ler.


AO-journalisten mener at det enorme utvalget kan bli problematisk.

– Datingapper gjør at det er nesten umulig å se forbi utseende. Du ser et bilde, velger om du vil sveipe høyre eller venstre. Hvem som gjemmer seg bak bildet vet man ingenting om. Jeg har en mistanke om at det fort kan føre til flere og mer flyktige forhold. Det blir så lett tilgjengelig.

Hun sammenligner det med å lete etter den perfekte filmen på Netflix:

– Akkurat som vi i dag kan bruke en hel kveld på å rulle på Netflix for å finne den perfekte filmen, og kanskje ender opp med ikke å ha sett en eneste film på slutten på kvelden, fordi man ikke har klart å velge. Slik er det å date via apper. Det finnes alltid en til bak neste sveip, kanskje noe bedre? Utvalget er enormt, så det blir vanskeligere å lande.

Ordtaket «gresset er grønnere på andre siden» blir veldig gjeldende om man treffer mennesker via datingapper, mener hun.

– Er ikke dagens samfunn litt sånn? Vi bytter jobb oftere. Vi har alle muligheter foran oss, om det så gjelder filmer, musikk, TV-serier, nettshopping og mulige partnere. For mange valg kan jo dessverre føre til litt kaos.

– Orker ikke sånne slappe menn

Wilberg Rostad har lært én ting om seg selv gjennom innspillingen.

– Det er vanskelig å beskrive drømmemannen, men jeg har iallfall funnet ut én ting gjennom innspillingen av denne serien. Jeg trodde jeg gikk mest etter utseende, men det jeg finner aller mest tiltrekkende er morsomme og laidbacke typer. Menn som er selvsikre på en nedpå måte, som er kjappe i replikken, som får meg til å le og føle meg bra.

Hun stopper opp, drar på smilebåndet og legger til:

– Jeg synes jo selv at jeg er en ganske gøyal type, og jeg trenger vel en som kan matche det. En som er positiv, vet hva han vil, og har tiltaksevne. Jeg orker ikke sånne slappe menn.

– Fant du drømmemannen din?

– Nei, men jeg innså vel utover i innspillingen at jeg egentlig trives veldig godt med å være singel. Og kanskje grunnen til at jeg alltid finner noe «feil» nettopp er fordi jeg ikke er klar for å gå inn i et seriøst forhold.

AO-journalisten har vært i forhold i store deler av livet og synes derfor det er ålreit å være singel nå.

– Det å være singel i Oslo er faktisk ganske gøy, sier hun.

– Jeg er jo et veldig godt eksempel

Ideen kom etter en pitch om at Oslo er den byen med flest single, og at det er kvinner i Marens gruppe – som har barn og høy utdanning – som sliter med å finne en partner.

Men serien ble fort mer personlig enn Maren hadde tenkt, og vi får være med på kleine speed-dater, tur til sexologen, personlighetstesting og tinderfotografering.

– Vi har snakket med alt fra andre single til parterapeuter og sexologer. I tillegg har jeg brukt meg selv og mitt personlige liv mer enn jeg hadde tenkt i utgangspunktet, legger hun til.


AO-journalisten, som egentlig bare skulle være programleder for web-serien, mener det skled naturlig over til at hun fikk en mer personlig rolle i serien.

– Min livssituasjon var veldig aktuell som eksempel i serien. Jeg er jo et veldig godt eksempel på single kvinner i Oslo.

Masse «ja» og masse heiarop

Wilberg Rostad påstår at dette prosjektet er noe av det morsomste hun har vært med på. Men det er nå det skumle begynner.

– Vi har hatt det urolig gøy i innspillingsperioden, men det er så klart skummelt nå om serien skal ut og vises til andre folk jeg ikke kjenner og folk som ikke kjenner meg, legger hun til.

Nå håper hun at seere vil få et lite innblikk i hvordan det er å være singel i Oslo.

Med abonnement kan du se hele serien:

Episode 1: Singel i Oslo: Betalte 7500 kroner for speed-date

Episode 2: Disse Tinder-bildene må du styre unna

Episode 3: Fant lykken på Tinder - ett år senere var de gift

Episode 4: Kenan (34) reagerer på sjekketrend: – Føler meg som et stykke kjøtt

Episode 5: Ville ha hjelp til å finne kjærligheten. Prislapp: 18.000 kroner