Bjørn Gunnar Nysæter, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, bekrefter til Avisa Oslo at mannen som tirsdag morgen ble skutt av politiet etter en trusselsituasjon på Bislett er død.

– Vi bekrefter at mannen er død. Vi har ikke hundre prosent bekreftet id, men har en formening om hvem det er. Vi har ikke fått varslet pårørende.

Han opplyser at Spesialenheten for politisaker varslet.

– Spesialenheten må svare ut spørsmål om politiets handlemåte og konsekvensene av det.

Politiet ønsker ikke å gå ut med noe info om tjenestepersonens skader.

– Vi har naturligvis pårørende til tjenestepersonen som skal varsles. Det er noe som er en prioritet for oss.

I en pressemelding klokken 10.33 melder politiet at Spesialenheten for politisaker har iverksatt obligatorisk etterforsking, selv om det ikke er grunn til mistanke om at det har skjedd en straffbar handling.

«Kripos er varslet og vil bistå Spesialenheten med åstedsundersøkelser. Våpen involvert i hendelsen vil bli sikret. Spesialenheten vil avhøre tjenestepersonene og vitner så snart som mulig.»

Avdøde vil bli begjært obdusert.

Identiteten er ikke bekreftet

Innsatsleder Torgeir Brenden bekrefter at gjerningsperson er død som følge av skadene. Det blir avholdt en pressekonferanse på Politihuset på Grønland klokken 12.00.

– Dette påvirker ikke etterforskningen i nevneverdig grad. Spesialenheten er rutinemessig koblet inn. Patruljen er ivaretatt av oss. En betjent er på Ullevål sykehus. En annen betjent er ivaretatt og blir avhørt i forbindelse med hendelsen. Jeg har ikke oversikt over helsetilstanden til politibetjenten, sier han.

Han har ingen informasjon om flere skadde. Han bekrefter at politiet gjennomfører undersøkelser andre steder, men ønsker ikke å kommentere hvor.

Identiteten til den avdøde er ikke bekreftet. Pårørende er dermed ikke varslet.

– Det har vært en livstruende situasjon for personer i området rundt ham. Det er altfor tidlig å si noe om hvorfor han gjorde det, sier Brenden.

– Ikke en terrorhandling

Klokken 12.00 tirsdag holdt politiet en pressebrief på politihuset på Grønland, der politiinspektør Egil Jørgen Brekke opplyste om situasjonen.

– Politiet fikk melding om hendelsen klokken 08.57 tirsdag morgen. Det var en patrulje som var i umiddelbar nærhet som avverget en alvorlig pågående hendelse der en person var i ferd med å gå til angrep på andre med kniv.

Han fortalte videre at politiet skal ha gått umiddelbart til aksjon og at det ble avfyrt flere skudd med et etthåndsvåpen.

– Mannen ble kjørt til Ullevål sykehus og er bekreftet død som følge av skadene politiet påførte ham, forteller Brekke.

En politimann ble påført skader i konfrontasjonen med mannen. Han skal ikke være kritisk skadd og ivaretas på Ullevål sykehus.

På spørsmål om hvordan politiet karakteriserer angrepet svarer Brekke at de ikke anser dette for å være et terrorangrep.

– Dette er en enkeltstående handling. Det er ikke grunn til å frykte for tryggheten til andre i byen. Vi mener det ikke tyder på at det er en terrorhandling, men vi utelukker ikke noe.

Saken oppdateres.