Gå til sidens hovedinnhold

Mann som satt fengslet i Gambia er siktet i over ti år gammel overgrepssak – nekter å stille i politiavhør

Mannen ble pågrepet på Gardermoen da han returnerte fra Gambia – siktet for å ha begått overgrep i Oslo i 2008–2010. Han nekter for anklagene og vil ikke stille i politiavhør.

Tilbake i september og desember 2010 mottok Oslo politidistrikt to anmeldelser mot den nå 55 år gamle telemarksmannen, for overgrep mot to barn i Oslo i tidsrommet 2008–2010.

Politiet fikk imidlertid ikke kontakt med ham før han forlot Norge og dro til Gambia, der han ble pågrepet og varetektsfengslet etter at gambisk politi fant ham sammen med seks mindreårige barn på soverommet i byen Brufut.

Mannen ble domfelt for overgrep i Gambia og har siden sittet i fengsel i det vestafrikanske landet – før han ifølge sin advokat Sigurd Klomsæt ble løslatt lørdag.

55-åringen ble deretter sendt tilbake til Norge, der altså norsk politi ventet på ham da han landet på Gardermoen på søndag.

– Han ble pågrepet med bakgrunn i siktelsen for henholdsvis gjentatt seksuell omgang med barn under ti år og seksuell handling, sier politiadvokat Rita Parnas.

– Avviser alle anklager

Mandag ble mannen fremstilt for varetektsfengsling med bakgrunn i anmeldelsene fra 2010. Retten ga politiet medhold i begjæringen om fengsling i fire uker, begrunnet med gjentakelsesfare.

55-åringen nekter straffskyld og begjærte seg løslatt.

– Han avviser alle anklager, sier forsvarer Sigurd Klomsæt.

Foreløpig har ikke mannen forklart seg til politiet.

– Han vil ikke i avhør, sier Klomsæt.

– Hvorfor ikke?

– Det er en rett han har. Av og til kan det være klokt.

Flere campingvogner

I mellomtiden har politiet gjenopptatt den over ti år gamle etterforskningen, uten at politiadvokat Rita Parnas ønsker å gå nærmere inn på det.

– Vi kan ikke gå i detaljer i etterforskningen. Nå ønsker vi å avhøre siktede, så får vi se om det lar seg gjøre, sier hun.

I forbindelse med at saken ennå var under etterforskningen i 2011, etterlyste politiet tre campingvogner som mannen skal ha disponert på Østlandet. De klarte å lokalisere den ene, men konkluderte med at den ikke var av interesse for etterforskningen, skrev Aftenposten den gangen.

Hvorvidt politiet har funnet de øvrige to campingvognene, vil ikke Parnas kommentere. Hun vil heller ikke gå inn på hvilken relevans de har for saken.

– Det kan jeg ikke si noe om før vi eventuelt har fått avhørt siktede, sier hun.

Den 55 år gamle mannen er straffedømt for sedelighetsforbrytelser en rekke ganger tidligere. Blant annet ble han i 2006 dømt for over hundre overgrep mot sønnen sin.

Ifølge forsvareren har soningsforholdene i Gambia vært tøffe for ham.

– Det har vært et helvete, men det ble bedre på slutten etter at han kom over i en annen fløy i fengselet, sier Sigurd Klomsæt.

Les også

Siktet for overgrep mot barn i Oslo: Mannen ble pågrepet på Gardermoen søndag, etter 11 år i Gambia

Kommentarer til denne saken