Gå til sidens hovedinnhold

Mann pågrepet og anklaget for voldtekt og overgrep av fire kvinner

Politiet mener flere av overgrepene har skjedd i en bil, ett av dem mens det ble planlagt pågripelse. Nå etterlyses flere ofre.

Natt til mandag ble en mann i 20-årene pågrepet, siktet for en fullbyrdet voldtekt, to voldtektsforsøk og ett tilfelle av seksuell omgang med en mindreårig jente på 15 år.

Overgrepene skal ha skjedd i perioden 24. oktober 2020 til 19. juni i år. Tirsdag ble den somaliske mannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Det var i mars at mannen i begynnelsen av 20-årene ble etterlyst i TV 2-programmet «Åsted Norge». Politiet var overbevist om at han kunne stå bak et voldtektsforsøk av en kvinne i Tøyenparken som var på vei hjem på kveldstid i slutten av oktober.

Ble ikke fengslet

Etterlysningen førte til at mannen meldte seg selv for politiet etter at kollegaer kjente ham igjen i TV 2-programmet. På dette tidspunktet var han bare anklaget for voldtektsforsøket i oktober, dermed besluttet politiet ikke å fengsle ham, men ilegge ham meldeplikt.

Det politiet ikke visste på dette tidspunktet var at han hadde begått det politiet nå mener er et nytt voldtektsforsøk 9. februar, får Nettavisen opplyst. Denne gangen mot en betydelig yngre kvinne enn i det første tilfellet.

- Etter at han meldte seg for politiet ble han pågrepet. Vi visste da bare om det ene tilfellet og begjærte ham ikke fengslet. I stedet besluttet vi at han skulle ha meldeplikt i fire uker og han overholdt dette ved å møte politiet til alle avtalene, sier politiadvokat i Oslo, Børge Enoksen, til Nettavisen.

- Hva er årsaken til at han ikke ble begjært fengslet?

- Dette var også i en periode der vi jobbet med å avklare identiteten hans. Da dette var avklart mente vi det ikke var unndragelsesfare og det ble besluttet ikke å forlenge meldeplikten, sier politiadvokat Børge Enoksen til Nettavisen.

Nekter straffskyld for ett overgrep

Mannen er så langt ikke forelagt alle de konkrete anklagene i saken og er bare avhørt for voldtektsforsøket han ble etterlyst for i TV 2-programmet.

- Han erkjenner ikke straffskyld for tilfellet i oktober. Han har etter råd fra sin advokat blitt bedt om ikke å gå i flere avhør på nåværende tidspunkt. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, sier mannens forsvarer Unni Fries til Nettavisen.

Enoksen opplyser videre at politiet i slutten av mai ble klar over overfallet av den andre kvinnen i februar. Hun ble avhørt, men den siktede mannen i 20-årene ble ikke pågrepet.

12. juni skjedde det et nytt overgrep, ifølge politiet.

- En mindreårig jente hevder seg utsatt for et overgrep og ble avhørt i Barnehuset i Moss fredag 18. juni. Hun er bare 15 år. Etter avhøret ble siktelsen utvidet til seksuell omgang med en mindreårig, forteller Enoksen.

Nettavisen har fått opplyst at det påståtte overgrepet skal ha skjedd i en bil. Mannen var fortsatt på frifot og en anmeldelse ble levert 12. juni. En uke senere, natt til 19. juni, begikk mannen i 20-årene ifølge politiet et nytt overgrep. Igjen skal det ha skjedd i en bil.

Planla pågripelse - skal ha begått nytt overgrep

På dette tidspunktet planla politiet pågripelse av mannen. I stedet ble det et nytt offer i saken.

- Fredag 18. juni la Øst politidistrikt en plan om å pågripe ham. Men natt til 19. juni begikk han det vi mener er en fullbyrdet voldtekt, sier Enoksen.

Tre av de fire hendelsene skal ha hatt samme metode. I alle tilfellene mener politiet at det var han som oppsøkte ofrene.

- De tre hendelsene fra i år har skjedd i forbindelse med at han kjørte bil og prøvde å komme i kontakt med de fornærmede. Alle disse overgrepene skal ha skjedd i en bil og politiet ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha vært utsatt for noe lignende, men som ikke har anmeldt sakene ennå, sier Enoksen til Nettavisen.

To av de fornærmede har vært redd for mannen og er fornøyd med at han nå er pågrepet.

- Mine klienter er lettet over pågripelsen. De er også enige i at det var på tide at han ble satt i varetekt. Det har vært spesielt viktig for en av mine klienter fra saken i oktober. Hun har hele tiden tenkt at hans atferd var så spesiell at hun mente det var viktig å anmelde og fryktet for at han hadde gjort noe tilsvarende tidligere, sier bistandsadvokat Trine Rjukan til Nettavisen.

- Hun har også tenkt at han kunne komme til å utsette andre for det samme.

Les også:

Siktet for overgrep mot barn i Oslo: Mannen ble pågrepet på Gardermoen søndag, etter 11 år i Gambia

Dramatikk i marka da Veslemøy begynte å synke

Kommentarer til denne saken