En 55-årig mann måtte møte i Oslo tingrett i forrige uke, tiltalt for overgrep mot stedatteren. Ifølge tiltalen skal han ha slått fornærmede og forgrepet seg på henne natt til 10. august 2019.

Mannen erkjente ikke straffskyld i retten. Aktor i saken, statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten, la på sin side ned påstand om tre års fengselsstraff.

I retten kom det frem at mannen hadde drukket en del den aktuelle kvelden og natten.

Om de biologiske sporene som politiet har sikret fra fornærmede, hevdet han at det skyldtes at stedatteren hadde «prøvd seg» på ham.

Midlertidig opphold i Norge

Basert på øvrige bevis i saken, finner ikke retten det troverdig. Tvert imot finner de det hevet over enhver rimelig tvil at 55-åringen skaffet seg seksuell omgang med stedatteren ved hjelp av vold og truende adferd.

Kvinnen selv forklarte at hun våknet av at stefaren begynte å ta på henne på en «rar måte».

Mens overgrepet pågikk skal han ha sagt til kvinnen, som ifølge dommen hadde midlertidig opphold i landet, at «dersom du vil bo i Norge så er du helt stille».

Fornærmede unnslapp til slutt 55-åringen ved å løpe ut av leiligheten, kun iført en T-skjorte. En forbipasserende mann på gata har forklart at hun kom løpende mot ham mens hun ropte «help me, help me». Mannen kontaktet politiet, som kom til stedet. I retten forklarte en politibetjent at fornærmede gråt, skalv og var preget av det som hadde skjedd.

Erkjente overgrep i avhør

I avhør med politiet erkjente 55-åringen at han hadde hatt seksuell omgang med fornærmede, men han har senere trukket forklaringene. Det er imidlertid uten betydning, mener retten.

Til diskusjonen om straffeutmåling bemerker Oslo tingrett at fornærmede var i en sårbar posisjon, ved at hun ikke hadde varig opphold i Norge. Moren var også bortreist, slik at hun var alene hjemme med stefaren.

55-åringen innrømmes en viss reduksjon i straffen fordi saken har hatt lang liggetid. Utover det finner retten ingen formildende omstendigheter. De kommer derfor til at mannen dømmes til fengsel i to år og elleve måneder. Han må også betale 120.000 kroner i oppreisning til fornærmede.