Da den 47 år gamle mannen inntok tiltalebenken tirsdag morgen, nektet han straffskyld for å ha drept sin egen mor.

Kvinnen i 60-årene ble funnet drept i en bolig på Sofienberg i 18. september 2020. Sønnen ble pågrepet på Grønlandsleiret kort tid senere. Allerede i det innledende avhøret ble det kjent at han knytter seg til åstedet og drapstidspunktet.

Ifølge tiltalen påførte mannen moren alvorlige knusningsskader da han utøvde grov vold mot henne kvelden før. Kvinnen i 60-årene skal ha dødd av pustesvikt etter å ha blitt kvalt.

Samme kveld hadde mor og sønn vært ute på restaurant i Oslo sammen.

Uttrykte bekymring for moren

Det var mannen selv som oppsøkte hjelp da han på ettermiddagen fredag 18. september dro til legevakta i Oslo. Han møtte opp med en blodig leppe og forslått finger, og uttrykte bekymring for sin mor etter et voldstilfelle kvelden før.

Da hadde mannen forsøkt å få hjelp samme morgen fra legevakta, men skal ifølge statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten da ikke ha fått behandling.

– Da han kom inn på legevakten på nytt på ettermiddagen uttrykte han bekymring for moren. På bakgrunn av dette dro sosial og ambulant akuttjeneste hjem til morens leilighet. Der fant de en livløs kvinne, og hun ble konstatert død kort tid etter. Da man så man hans besøk på legevakta, bekymringen for moren og funnet inne i leiligheten i sammenheng, og tiltalte ble umiddelbart siktet for drap, sier Wennersten.

Hun opplyser at dødstidspunktet har blitt satt til natt til 18. september 2020.

Hadde inntatt alkohol

Videre sier statsadvokaten at det ikke er noe som tyder på at det var andre i leiligheten på Sofienberg enn moren og hennes sønn.

– De hadde begge inntatt alkohol, og han har selv forklart at han var sammen med moren og at det har oppstått et basketak. Vi har ikke klart å avdekke noe motiv for handlingem, sier Wennersten.

Statsadvokat Anne Christine Stoltz Wennersten har varslet at hun trolig vil legge ned påstand om at mannen dømmes til forvaring.

Innledningsvis sier mannens forsvarer, Marijana Lozic, at fra deres side blir et spørsmål om forsettet for drap er oppfylt.

– Det som vil blir problematisert herfra er spørsmål om tilregnelighet, sier Lozic, og poengterer at hun allerede en måned etter drapet reiste spørsmål om 47-åringen burde være i fengsel eller på institusjon.

Det er satt av fire dager til drapssaken. Tiltalen omfatter også besittelse av 0,55 gram amfetamin og drøyt 2 gram cannabis, som han hadde på seg da han ble pågrepet. Han erkjenner straffskyld for narkotikabesittelsen.