Gå til sidens hovedinnhold

Mann (29) dømt for grov familievold: Truet med å «slå ungen ut» av samboeren

Kvinnen levde i et regime preget av vold, utrygghet og frykt. Nå er ekssamboeren (29) dømt til fengsel i tre og et halvt år for å mishandlet både henne og sønnen.

I mai måtte den 29 år gamle mannen møte i Oslo tingrett, tiltalt for grov familievold gjennom flere år.

I tiltalen er det beskrevet hvordan han fra våren 2016 til høsten 2020, skal ha utsatt samboeren sin for fysisk og psykisk mishandling i form av vold, trusler, tvang, kontrollerende adferd og skremmende, nedsettende og krenkende utsagn.

Volden skal ha skjedd ved flere anledninger og skal ha bestått i slag, spark, kvelertak, dytting, lugging og spytting.

Tiltalen refererer til flere konkrete episoder i løpet av årene, blant annet:

  • Ved en eller flere anledninger i februar-mars 2019 skal 29-åringen ha slått samboeren flere ganger i ansiktet, tatt kvelertak på henne og dratt henne etter håret, slik at hun blødde fra nesen, fikk blåveis og blåmerker.
  • 18. oktober i fjor skal han ha slått henne flere ganger i ansiktet med åpen hånd og i hodet med knyttet neve. Han skal også ha tatt kvelertak på henne slik at hun ikke fikk puste og dratt henne etter håret.

Les også

Barnevernet gjør nye tiltak for å nå ut til barn under pandemien: – Mange tror vi holder stengt

20.000 kroner i lån

Mannen skal også ha truet kvinnen gjentatte ganger, blant annet med at han ville knivstikke henne og «slå ungen ut» av henne da hun var gravid. Hun skal også ha følt seg tvunget til å ta opp et lån på 20.000 kroner til ham.

Videre skal mannen ha utsatt deres felles sønn for fysisk og psykisk vold helt siden han ble født.

«Volden skjedde ved flere anledninger og besto blant annet i slag med flat hånd mot ansiktet, hodet eller kroppen, klyping, at han tok tak i kjeven hans og klemte til, og at han kastet han ned i sofaen», er det gjengitt i tiltalen.

Etter at straffesaken mot ham var et faktum, skal han også ha rettet trusler mot familien til samboeren, samt brudd kontaktforbud han var ilagt overfor henne og personer rundt henne.

I rettssaken erkjente 29-åringen straffskyld for tiltalen, med unntak av mishandling av sønnen.

Han ønsket imidlertid ikke å forklare seg nærmere om det, annet enn å vise til at det samboeren hadde fortalt var riktig.

Anmeldelse i 2018

Domstolen legger til grunn at volden mot kvinnen startet våren 2016, ett år etter at de hadde blitt sammen. Den fortsatte helt fram til i fjor høst, da mannen ble pågrepet og varetektsfengslet etter å ha troppet opp hos politiet for avhør.

I dommen fremkommer det at politiet opprettet en anmeldelse mot mannen i 2018 for vold mot samboeren, men at den henlagt på bevisets stilling. I mars i år ble imidlertid henleggelsen omgjort av statsadvokaten i forbindelse med straffesaken mot 29-åringen.

Han har også tidligere vært ilagt kontaktforbud overfor kvinnen.

Les også

Skal ha forsøkt å tvangsgifte datteren til fetter: Ble oppfordret til samleie mot sin vilje

Retten kommer til at 29-åringen har forholdt seg som beskrevet i tiltalen, i tillegg til at de holder det sannsynlig at fornærmede er utsatt for «langt flere krenkelser enn de som er beskrevet».

«Når disse krenkelsens vurderes samlet er retten ikke i tvil om at fornærmede levde i et regime preget av vold, utrygghet og frykt for nye krenkelser», heter det i dommen.

Dømt for narkokriminalitet

Retten konkluderer også med at mannen har utsatt sønnen for mishandling, selv om han altså nektet straffskyld for det. Her kommer retten til at hendelsene med fysisk vold ikke er de mest alvorlige, men at sønnen har vært vitne til at 29-åringen har utøvd grov vold mot moren.

Til diskusjonen om straffeutmåling innrømmes 29-åringen noe strafferabatt fordi han i hovedsak har erkjent skyld. Her fremkommer det også at han er straffedømt en rekke ganger tidligere, blant annet for vold. Den siste dommen mot man er fra 28. april i år, der han ble dømt til fengsel i seks år for grov narkokriminalitet.

Tingretten kommer til ta fengsel i tre og et halvt år er passende straff i familievoldssaken.

Mannen ilegges også et treårig kontaktforbud overfor ekssamboeren. I tillegg må han betale henne 178.000 kroner i erstatning og oppreisning, samt 100.000 kroner i oppreisning til sønnen.

Les også

Stor pågang på barnas alarmtelefon i natt

Kommentarer til denne saken