I 21-tiden på kvelden 13. februar fikk politiet melding om at det var løsnet skudd i Ålesundgata på Bjølsen. Nødetatene rykket ut til stedet og fant en hardt skadet mann.

I tiltalen som nå er tatt ut mot en 19 år gammel mann, er det gjengitt hvordan fornærmede ble truffet av ett skudd fra en Kongsberg M1914 45. kaliber pistol i overkroppen.

Prosjektilet gikk inn i hans venstre skulder, via skulderbladet, overarmsbein og ut på baksiden av skulderen.

«Forsøket lyktes ikke fordi prosjektilet ikke traff vitale organer, og fordi NN (fornærmedes navn, journ.anm.) raskt ble undergitt medisinsk behandling», står det i tiltalen.

Statsadvokaten: Konflikt om gjeld

Statsadvokat Sturla Henriksbø har tatt ut tiltale for drapsforsøk mot 19-åringen. Han forteller at foranledningen for skuddet skal ha vært noe uoppgjort gjeld mellom partene.

– De møtte hverandre den aktuelle kvelden og det oppsto en konflikt, hvorpå tiltalte skal ha skutt fornærmede i overkroppen, slik det er beskrevet i tiltalen, sier Henriksbø til Avisa Oslo.

19-åringen nekter straffskyld for drapsforsøk, opplyser hans forsvarer, advokat Øyvind Bratlien. Tiltalte har imidlertid ikke ønsket å forklare seg i politiavhør, mens fornærmede har avgitt flere politiforklaringer.

Henriksbø er imidlertid tilbakeholden med å gå nærmere inn påtalemyndighetens bevisførsel i rettssaken, som det foreløpig ikke er satt noen dato for.

– Det er et sammensatt bevisbilde. Det handler om bevegelser som er fanget opp via trafikkdata, elektroniske spor, videoovervåking i nærheten av åstedet og opplysninger fra personer som traff fornærmede direkte etter hendelsen. Det er også tekniske spor, både på stedet og på tiltalte, sier statsadvokaten.

Han kan videre opplyse at politiet har tatt beslag i skytevåpenet som er omtalt i tiltalen.

– Vi mener at det ble benyttet i drapsforsøket, sier Henriksbø.

Hugget med machete

Den tiltalte 19-åringen, som er godt kjent for Oslo-politiet fra tidligere, ble pågrepet natten etter skytingen på en adresse på Torshov. Han har siden sittet i varetekt, blant annet begrunnet med gjentakelsesfare.

«Basert på sakens dokumenter synes siktede å ha en lav terskel for å utøve alvorlig vold og for å ty til våpen», het det i en fengslingskjennelse fra Oslo tingrett i vinter.

I juli ble mannen dømt i en annen sak i Oslo tingrett, der han og flere andre personer sto tiltalt for drapsforsøk på Torshov i mars i fjor. Her ble fornærmede, en ung mann, blant annet påført flere stikk- og huggskader i hodet og ryggen med en machete.

I dommen er det beskrevet hvordan 19-åringen er en del av et kriminelt belastet ungdomsmiljø. For ham endte saken i fengsel i tre år og tre måneder. Både han og de øvrige domfelte har anket dommen til Borgarting lagmannsrett, opplyser Henriksbø.

I forbindelse med skyteepisoden på Bjølsen er 19-åringen også tiltalt for å ha vært i besittelse av et ladd, ulovlig ervervet skytevåpen på offentlig sted.