Den 22 år gamle mannen er siktet for drapsforsøk etter at en mann i 20-årene ble skutt i magen ved T-banestasjonen på Brynseng 30. august.

I avhør har han erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld for drapsforsøk.

Politiet knytter skyteepisoden til en konflikt i et kriminelt belastet miljø. Avisa Oslo kjenner til at denne konflikten strekker seg flere år tilbake i tid.

Skal ha truet med våpen

Konflikten skal blant annet ha resultert i en episode som ligger en stund tilbake i tid, der fornærmede skal ha oppsøkt hjemmet til den nå siktede mannen.

22-åringen var ikke selv hjemme, men etter det Avisa Oslo får opplyst skal et nært familiemedlem av ham ha blitt truet med våpen og utsatt for frihetsberøvelse.

Hendelsen ble til slutt anmeldt, til tross for at det internt i miljøet er en streng kodeks om å ikke involvere politiet i konflikter. Ifølge Avisa Oslos opplysninger ble imidlertid saken henlagt.


Siktedes forsvarer, advokat Torgeir Falkum, kan bekrefte at det tidligere er anmeldt en sak mot fornærmede som ble henlagt etter kun kort tid. Utover det ønsker han ikke å kommentere innholdet i anmeldelsen.

Falkum vil heller ikke gå inn på hva hans klient har sagt i politiavhør, annet enn at han har forklart seg grundig om hva som skal ha vært foranledningen til skytingen på Brynseng.

Politiet: Et tema i etterforskningen

Heller ikke politiet vil si noe nærmere om hva siktede har fortalt i avhør.

– Vi er fortsatt i en innledende fase, så det er litt for tidlig til at vi kan ikke si noe om innholdet i forklaringer, sier politiadvokat Katja Dørstad.

Hun forteller at fornærmede er avhørt, men ønsker heller ikke å gå inn på hva han har forklart.

På spørsmål om hvorfor anmeldelsen mot den nå fornærmede mannen ble henlagt, sier politiadvokaten følgende:

– Jeg var ikke involvert i den saken, og ønsker uansett ikke å kommentere kjennskap mellom fornærmede og siktede. Jeg vet at saken fra tidligere er et tema i etterforskningen, men jeg har ikke kjennskap til den og kan derfor ikke svare på hvorfor den ble henlagt, sier Dørstad.

«Behov for å beskytte seg»

Den siktede 22-åringen er straffedømt en rekke ganger tidligere – senest i april i år, for skadeverk på en pizzarestaurant på Carl Berner, våpenlovbrudd og heleri. Han slapp imidlertid unna uten å måtte sone, da Oslo tingrett viste til at han ble løslatt i vinter etter en dom på ni måneders fengsel fra november i fjor.

I dommen fra 2020 fremkommer det at mannen har forklart at han har en rekke uvenner i kriminelle miljøer som gjør at han er redd for represalier.

«Han kjenner på frykt for å bevege seg ute, og samtidig et behov for å beskytte seg», står det i dommen, med henvisning til at han tidligere er domfelt for å ha båret våpen på offentlig sted.

I 2018 ble han dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for blant annet grov kroppskrenkelse. Sammen med flere andre gikk han løs på en mann i et skogholt på Tveita. Fornærmede ble utsatt for slag og spark, urinert på og fikk en pistol puttet inn i munnen.

I samme sak ble 22-åringen dømt for flere våpenlovbrudd og narkobesittelse. I 2016 ble han som 17-åring dømt for første gang, da blant annet for å ha slått en mann i hodet med en softgun.

Han sitter i dag varetektsfengslet med bakgrunn i Brynseng-skytingen 30. august, som var én av tre episoder der til sammen fem unge menn ble skutt i Oslo på 16 dager:

  • Søndag 15. august: En 34 år gammel mann skyter to unge menn i 18-årsalderen på T-banen ved Skøyenåsen. Politiet har uttalt at det ikke er noen relasjon mellom de involverte. Den siktede mannen ble pågrepet etter kort tid og har siden sittet i varetekt. Foreløpig har han ikke ønsket å forklare seg i avhør. Politiet har begjært rettspsykiatrisk sakkyndig undersøkelse av ham.
  • Natt til onsdag 25. august: To unge menn blir alvorlig skadet etter at de blir skutt på Trosterud. Seks dager senere blir en mann i 50-årene pågrepet og siktet saken, men han blir løslatt etter avhør som følge av det politiet har omtalt som «svekket mistankegrunnlag». 16. september pågrep politiet en annen mann og siktet ham for skytingen, men også han ble løslatt etter kort tid.