Ifølge Tryg estimeres skadekostnadene på de rundt 100 skadesakene selskapet har registrert hittil, til vel fire millioner kroner.

Ifølge If er flesteparten av vannskadene meldt inn fra Østlandet, hvor folk har fått regn og overvann inn i boliger og bedrifter.

Skadene har blant annet kommet inn fra Oslo, Lillestrøm, Sandefjord, Porsgrunn, Drøbak, Trysil og Horten, men også Kristiansand på Sørlandet.

– En del har hatt behov for akutt hjelp. Dit har vi sendt skadeeksperter som kan bidra med å pumpe ut vann og begynne arbeidet med å tørke opp bygningen igjen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Bare i Oslo har If fått inn melding om 12-13 skader i 17.30-tiden.

– De fleste skadene dreier seg om vanninntrenging via taket, men det er også noen som har fått vannlekkasje inn i kjelleren, sier han.

– Drukningsfaren er større

Tidligere søndag gikk vaktkommandør Hans Erik Tydal ved Oslo 110-sentral ut og advarte mot flomstore elver og bekker i Oslo. Flere av elvene i hovedstaden har større vannføring enn normalt, som følge av det kraftige regnværet i helgen.

Han advarte også folk mot å nærme seg vannet for mye.

– Drukningsfaren er større og det blir mye mer utfordrende jobb for oss å hjelpe dem som måtte være uheldige og faller uti. Oppfordringen er å ikke sette seg selv i farlige situasjoner.

Forventer flere regnskader

If regner med at skadetallet kommer til å øke en god del i dagene fremover.

– Det er alltid et etterslep av skademeldinger ved slike hendelser. For eksempel hender det at folk er på hytta, og så kommer de hjem til noe som ligner et møkkete badebasseng i kjelleren. Det unner jeg ingen å bli utsatt for, sier Clementz.

Det er utstedt farevarsler for nedbør, flom og jordskred i Oslo og flere steder på Østlandet søndag. I tillegg er det mye vind og nedbør flere andre steder i landet.