Gå til sidens hovedinnhold

Mamma Bente frykter for skolens fremtid: – Blir både lei meg og oppbrakt

Vetland skole er mer enn bare en spesialskole, mener Bente Lundberg, som trekker fram skolens betydning som knutepunkt i miljøet for hørselshemmede.

– Jeg blir både lei meg og litt oppbrakt, sier Bente Lundberg til Avisa Oslo.

Hun er styremedlem i Hørselshemmede barns organisasjon og har tidligere sittet i driftsstyret på Vetland skole. Men hun er først og fremst mamma til en datter som går på skolen, og som sykler rundt i skolegården på Vetland mens mamma Lundberg tar en prat med AO om skolens økonomiske situasjon.

Finansieringsmodellen for spesialskoler gjør at budsjettet til skolen, en spesialskole for barn med hørselshemminger, svekkes når elevtallet går ned.

– Jeg ser at det argumenteres med at elevtallet går ned, men man trenger likevel lærere og assistenter på alle trinn, uansett hvor mange elever det er, sier Lundberg.

Et knutepunkt i miljøet

Skolen er Norges største i sitt slag, og er et knutepunkt i miljøet for hørselshemmede og tegnspråklige.

– Det er utrolig viktig for disse barna å være del av et miljø, i stedet for å være den ene eleven på nærskolen som er tegnspråklig eller hørselshemmed, framholder hun.

Skolen burde derimot satses på, mener Lundberg. Nærmere 1000 personer har signert et digitalt opprop om saken.

– Det er derfor Vetland er så veldig, veldig viktig. Det er trist når de ser muligheten til å nedjustere budsjettene, i stedet for å bygge opp. Dette er mer enn en spesialskole, sier Lundberg.

– På sikt: Hva frykter dere at dette er starten på?

– Jeg tror ikke Vetland blir lagt ned, men at det blir smuldra litt opp. Så har man selvfølgelig den politiske delen, ved at sittende skolebyråd ikke er spesielt begeistra for spesialskoler. Der skal alle inn i fellesskolen. Det funker ikke for alle, spesielt ikke hørselshemmede barn, sier Lundberg.

Les også

Her er «alle» under 40 år: – Løkka er perfekt nå, men det er ikke et sted å stifte familie

– Må skjermes

– Denne gruppen må skjermes. Dette er smålig av byrådet. Ferdig med saken, sier Oslo Høyres skolepolitiske talsperson Mehmet Kaan Inan til Avisa Oslo.

Høyre krever at:

  • Vetland skole blir kompensert med 3 millioner kroner.
  • Finansieringsmodellen for spesialskoler endres, slik at elevers tilleggsvansker kompenseres og at varierende elevtall ikke går hardt over skolene.

Bakgrunnen for det siste punktet er at dagens finansieringsordning baserer seg på hvor mange elever skolen har og hvilke hovedvansker elevene har.

Eksempelvis får Vetland skole 185.000 kroner per elev på barneskolenivå med hørselsvansker, men ikke noen ekstra kompensasjon for en eventuell tilleggsvanske, som for eksempel skrive- og lesevansker.

– Mange elever ved spesialskoler har flere vansker enn én. Vi ber derfor byrådet om å endre finansieringsmodellen, slik at den ikke slår skjevt ut, forklarer Inan om forslaget.

– Utrolig synd

I tilfellet Vetland skole har også en nedgang i antall elever bidratt til dårligere økonomi. Konkret har antallet gått ned fra 82 til 66.

– Men lærerbehovet er fortsatt det samme. Bare fordi klassen går fra seks til fire elever på et trinn, trenger de fortsatt en lærer, argumenterer Mehmet Kaan Inan om hvorfor det er viktig å forhindre færre lærere ved skolen.

– Det er utrolig synd at Vetland skole og andre skoler må gjennom denne prosessen. For dette er ganske unødvendig av byrådet. Men dette er et mønster fra byrådet. De har kuttet budsjettet til alle skoler i Oslo, og klarer selv ikke skjerme denne viktige gruppen elever. Elevene trenger trygghet og å vite hva de kommer til, understreker Inan.

Høyre-politikeren skulle ønske at byråd Thorkildsen tok grep allerede i mars.

Da hadde Høyre-politikeren hørt rykter om at den nye finansieringsmodellen rammet Vetland skole, og stilte et spørsmål til byråden om situasjonen.

FrP og Rødt krever også tiltak

Også FrP fremmer et forslag som innebærer 3 millioner kroner til Vetland skole, og at finansieringsmodellen revurderes. Samtidig foreslår partiet en pott på 350.000 kroner til de andre spesialskolene som er økonomisk rammet av den nye finansieringsmodellen.

– Det er ikke her det skal kuttes, sier Frps Aina Stenersen til Avisa Oslo.

– Vetland skole er et fantastisk tilbud til barn med hørselsutfordringer. Det er ekstremt viktig at vi støtter dette tilbudet, understreker Stenersen.

Rødts Eivor Evenrud er også klar på at kutt i Vetland skole ikke er aktuelt.

De kommer til å komme med sitt eget forslag i forbindelse med den aktuelle saken.

– Vi mener Vetland skole må tas ut av ressursfordelingsmodellen og styrkes økonomisk slik at tegnspråk og tegnspråklig kultur kan fremmes og ivaretas slik Oslo kommune er pålagt å gjøre, skriver Evenrud i en SMS til Avisa Oslo.

Forsikringer fra byrådet

– Tegnspråk er et språk på linje med andre språk, og Oslo kommune må ta ansvar for at det tegnspråklige miljøet bygges opp. Rødt kommer ikke til å akseptere at Vetland skole må kutte i ansatte, fortsetter Rødts gruppeleder i Oslo bystyre.

AO har forelagt byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap saken og påstandene fra Lundberg og politikerne. På e-post har vi mottatt disse uttalelsen fra byråd Inga Marte Thorkildsen, via byrådssekretær Kristian Takvam Kindt.

– I denne saken tror jeg alle er enige om at tilbudet til elevene på Vetland skole ikke skal svekkes og at det tegnspråklige fagmiljøet på skolen må opprettholdes. Vi tar situasjonen på Vetland skole på største alvor og Utdanningsadministrasjonen vil allerede denne uken møte skolen for å vurdere den økonomiske situasjonen. Jeg vil også følge opp saken og vurdere om det er behov for ekstra midler i år for å sikre at det unike fagmiljøet på skolen kan opprettholdes.

Kommentarer til denne saken