– Det blir egentlig fint vær i helga i form av at vi får sett sola. Kanskje blir det en litt grå start på lørdagen, men så kommer det seg, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander til Avisa Oslo.

Hun legger til:

– Men så er det denne vinden som kommer.

Meteorologisk institutt har nemlig sendt ut gult farevarsel for Østlandet på grunn av sterk vind. I Danmark, hvor de har andre kriterier for klassifisering, kalles de lavtrykket som kommer «Malik».

Og nå er danskenes «Malik» på full fart inn mot Oslo.

Sikre løse gjenstander

– Det er varslet gult farenivå fra lørdag ettermiddag. Vi vurderer nå om det blir nødvendig å oppgradere, men foreløpig er det venta vindkast på 22-27 meter per sekund, sier Borander.

Meteorologen sier vinden helt klart kommer til å merkes, og har følgende råd til befolkningen:

– Sikre løse gjenstander. Her er det potensiale for at også trær kan knekke pga kastene som kommer, så det må man være forberedt på. Dette kan igjen påføre strømforsyningen. Følg med på værvarselet, vi vurderer fortløpende farenivået, sier hun.

Vinden skal begynne å øke i omfang fra lørdag ettermiddag, men det er først natt til søndag osloborgere kommer til å merke de virkelige heftige vindkastene.

– Så, utpå ettermiddagen på søndag, kommer det til å minke igjen, sier Borander.

Er du en av dem som tenker deg ut på ski eller andre vinteraktiviteter i helga, bør du være forberedt på hardt føre.

– For de som tar seg en tur ut selv om det er litt harde løyper, så blir det sikkert fint. Men det ser ut som det kan komme et lite regndrypp natt til lørdag, så det hjelper ikke på skiforholdene. Likevel blir det nok fint ake- og skøytevær, sier meteorologen.

Høy vannstand

Vinden som er ventet kan også føre til høy vannstand langs kysten, og ifølge Varsom er det sendt gult farevarsel for lørdag ettermiddag. Varselet gjelder for strekningen Svenskegrensen til Larvik:

– På grunn av høye bølger, vis forsiktighet ved ferdsel i strandsonen. Sjekk fortøyningen til båten og sikre løse gjenstander i strandsonen, står det på nettsiden som er et samarbeid mellom NVE, Statens vegvesen og Meteorologisk institutt.

Blir kaldere

Den siste uka har det vært mildvær i hovedstaden, med temperaturer helt opp mot syv plussgrader. Det vil fortsette gjennom helga.

– Lørdag og søndag blir det ganske mildt. Da er det snakk om at man kommer opp på seks-syv plussgrader i helgen. Når det i tillegg blir sol, vil lørdagen bli en veldig fin dag, sier Borander.

Men når neste uke kommer, må nok mange igjen finne fram ullundertøy og varme votter.

– I starten av neste uke ser det ut til at vi ligger på minusgrader hele døgnet. Så man vil nok merke ganske stor kontrast fra helgen og til mandag, sier meteorologen.

LES OGSÅ: