Gå til sidens hovedinnhold

Må i hastemøte om lyseffekter på Munch-fasaden

Én uke før åpning må Munchmuseet i oppklaringsmøte til med Plan- og bygningsetaten for å få tillatelse til å lyse opp fasadene med tekst og bilder.

I august testet Munchmuseet ut å lyssette fasaden med bilder av Edvard Munch. Museet ønsker å bruke lyseffektene under åpningen neste fredag, men tillatelsen fra bygningsmyndighetene lar vente på seg.

Arkitektene i LPO, som står for søknadsprosessen, har purret på saken, og i dag skal partene møtes for å oppklare saken.

Frykter reklame

I et brev til Munchmuseet stiller Plan- og bygningsetaten flere spørsmål til prosjektet.

«Vi er skeptiske til om projiseringene gjør arkitekturen bedre, ettersom bygningens sterke arkitektoniske utforming og uttrykk kan forstyrres av belysningen», heter det i brevet.

Etaten frykter blant annet at belysningen skal oppfattes som reklame.

«Vi vurderer slike promoterende lysbilder som reklame, og at vestfasaden er selve hovedfasaden til bygget. Skilt og reklameplanen sier at hovedfasader på hovedbygninger med offentlig eller allmennyttige funksjon skal være reklamefrie.»

Saksbehandleren skriver at de er positive til bruk av projiseringer og effektbelysning kun ved spesielle anledninger. De mener det kanskje kan åpnes for å bruke effektene 20 dager i året. Videre skriver de:

«Vi mener at motivene bør være av en kunstnerisk art og referanser til museets innhold bør være subtile. Vi anbefaler at projiseringene er godt bearbeidet, tilpasset bygget og situasjonen.»

Tror på løsning

I brevet til Munchmuseet ber de om oppklaring av blant annet hvilket omfang det søkes om, hvor ofte lysbilder skal skiftes ut, hensyn til naboer og gjenboere, lysstyrke og eventuelt søknad om dispensasjon fra skilt- og reklameplanen. Dette blir helt sikkert temaer på dagens møte.

Pressekontakt Gitte Skilbred i Munchmuseet tror på en løsning, slik at de kan lyssette bygget til åpningen neste fredag.

Hun mener projiseringen av bilder vil være med på å skape liv på fasaden, og kan berolige Plan- og bygningsetaten med at det ikke skal være reklame.

– Det skal være kunstnerisk innhold, brukt til spesielle anledninger, sier Skilbred.

Plan- og bygningsetaten har tidligere sagt nei til å la Munchmuseet installere kjøleanlegg på toppen av bygget. Begrunnelsen er at dette vil forringe arkitekturen. Av samme grunn er etaten skeptisk til belysningsprosjektet.

– Er Plan- og bygningsetaten for strenge?

–De gjør den oppgaven de er satt til å gjøre, og de må selv si noe om vurderingene de gjør.

Les også

Munch-feber før åpningen: – Vi opplever en enorm interesse

Les også

Byens feteste bar er åpen. Hils på Kranen

Kommentarer til denne saken