Vi er nå ved et punkt jeg hadde håpet vi ikke skulle komme til. Det er med stor skuffelse vi må erkjenne at det ikke er politisk grunnlag for å danne en rødgrønn regjering.

Slik innleder Audun Lysbakken pressekonferansen på Hurdal.

– Vår vurdering etter at vi har kommet til dette punktet i sonderingene, hvor adgangsbilletten til videre forhandlinger er tilslutning på politiske avklaringer på områder som vi mener går for langt, og som vil binde oss til en politikk vi er kritisk til og derfor ikke kan være med på, sier Lysbakken.

Lysbakken sier at SV hele tiden har vært åpne for forhandlinger, og at de fortsatt er det. Lysbakken understreker at Ap og Sp da må være villige til å forhandle med blanke ark.

- Kan få til mer på Stortinget

Han sier at hans vurdering er at SV kan få til mer på Stortinget enn i en regjering slik det så ut nå.

– Vi kommer til å være en maktfaktor i norsk politikk framover. Vi har hatt gode samtaler her, men dette er et rent politisk spørsmål. Vår konklusjon er dessverre at der vi er nå er det ikke politisk grunnlag for å danne en rødgrønn regjering, sier Lysbakken.

På spørsmål fra NRK om hvilke saker som stoppet sonderingene, svarte Lysbakken følgende:

– Det gjelder klimapolitikken og oljepolitikken, det er områder vi har konstatert at vi ikke tror det er mulig å komme langt nok, svarer Lysbakken.

Han legger til:

– Vi har ambisjoner om å påvirke oljepolitikken framover, men ikke i regjering, sier Lysbakken.

– Er du skuffet over Støre?

– Svaret på det er nei. Vi har et godt personlig forhold, men dette er et politisk spørsmål. Vi skiltes som gode venner, ut ifra en full erkjennelse om at det vi driver med her er politikk og ingenting annet, svarer Lysbakken.

Når bestemte du deg?

– Vi drøftet dette i arbeidsutvalget i partiet en gang i natt, og har hatt diskusjoner utover formiddagen. Den endelige oppsummeringen de tre partiene imellom tok vi for en time siden, sier Lysbakken.

Lysbakken sier SV ikke mener de to andre partiene har kommet dem tilstrekkelig i møte.

- Men Jonas har nummeret mitt, han kan ringe om han vil, sier Lysbakken.


Bekreftet at de avbrøt sonderingene

SV går ut av sonderingene om en rødgrønn trepartiregjering sammen med Ap og Sp, bekreftet SV-leder Audun Lysbakken onsdag formiddag.

– Vi er svært skuffet over at det ikke er grunnlag for en rødgrønn regjering i denne omgang. Siden valget har vi jobbet hardt for en regjering som reduserer forskjellene og tar kraftfulle grep mot klima- og naturkrisa, sa Audun Lysbakken i en pressemelding.

Han påpekte at det hele tiden har vært klart at den helhetlige politikken for rettferdig fordeling og helheten på klima og natur ville avgjøre om SV går i regjering.

– Det er fordi vi ser at helheten på disse områdene ville blitt for svak at vi nå går i opposisjon og kjemper for disse sakene i Stortinget, sa Lysbakken.