Gå til sidens hovedinnhold

Lot seg inspirere av lærerens YouTube-videoer

Lektor Bay, som han kaller seg på YouTube, går nye veier for å engasjere elevene.

I et snøkledd skogholt ved Bjørnholt videregående står en mann iført hjemmelagde klær på huk. Rundt ham står et knippe frosne elever. De skal lære hvordan man lager et bål uten bruk av hjelpemidler som fyrstikker.

Bjørnholt videregående skole tilbyr valgfag i friluftsliv fra høsten av. Lektor Eirik Gripp Bay (36) skal ta med seg elever på tur ut i naturen og lære dem grunnleggende ferdigheter i friluftsliv.

Meldte seg på

– Dette er ting som er viktige å lære, sier Stephaanie Sureshkumar (17), som allerede har meldt seg på faget.

Hun så lektorens YouTube-filmer og lot seg inspirere.

– Jeg ble skikkelig inspirert og fascinert over hvordan han overlever i skogen, lager bål, fisker og lager ting fra bunnen av. Det var ganske imponerende, og jeg tenkte at det var ting som ville være kult å kunne selv, sier Sureshkumar.

Hun utdyper:

– Hvis du er på tur med en venn og noe skjer, som for eksempel at en snøstorm inntreffer eller at vennen din skader seg og det vil ta tid å få hjelp, så vil det være viktig å unngå at personen blir nedkjølt. Da er det viktig å vite hvordan du kan lage et bål.

Hun understreker at hun ikke ser for seg å havne i en slik situasjon.

– Men man vet aldri hva som kan skje.

Lektor Bay forteller at de kommer til å ha spesifikt fokus på klima og miljø-aspektet.

– Vi kommer ikke til å ha høy Bergans og Norrøna-faktor med masse nytt utstyr og sånt rett og slett på grunn av forbruksproblematikk. Vi vil heller oppfordre elever til å lage utstyr selv, og bruke maksimalt med tid ute på tur. Vi ønsker et tett på naturen-perspektiv, ikke toppturer nødvendigvis.

Bay forteller at han stort sett lager utstyret sitt selv.

I tillegg til å være lærer holder han overlevelseskurs. Tidligere har lektor Bay vært ansatt som konsulent for speidertjenesten, jobbet i hæren og også bodd steder knyttet tett på urbefolkningen i Nord Amerika. Han forteller at han låner teknikker fra forskjellige urbefolkninger.

– Dette er helt klart en av de mest multikulturelle skolene i Oslo. I dette faget vil jeg ha fokus på friluftsliv, med Norge som kontekst, men med teknikker fra hele verden og på den måten vise fellesskapet i det.

Gode effekter

– Jeg synes dette er veldig kreativt tenkt, og i tillegg ligger Bjørnholt bra til for friluftsliv, sier byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen.

– Nå som det også er koronapandemi og mange er mer ute, tror jeg valgfaget treffer enda bedre enn det ville gjort tidligere, sier hun.

– Å være ute i skog og mark gir en ekstra livskvalitet, og forbindes gjerne med norsk kultur. Så har folk med seg andre kvaliteter fra sin bakgrunn og sin kultur, men jeg har troen på å blande det beste fra ulike kulturer. Det å få muligheten til å teste ut ting som du ikke nødvendigvis får prøve hjemme, er veldig bra.

– Hva tror du elevene får ut av å ta dette faget?

– Jeg tror det kan ha mange effekter: Det vil for eksempel kunne bidra til økt fysisk aktivitet, nye mestringsarenaer og til at elever føler stolthet. Det har vært veldig mye negativ skriving om denne skolen. Så jeg synes de fortjener mer oppmerksomhet rundt det positive som skjer her med kreativiteten hos både lærere og elever og deres ønske om å teste ut nye ting, sier Thorkildsen.

Sureshkumar får teste ut hvordan hun kan tenne bål uten moderne hjelpemidler, og ikke lenge etter er gjengen som står rundt varmere.

– Hun er et naturtalent, sier Bay.

Gabriel (17) er en av dem som varmer seg på bålet. Han synes faget virker kult.

– Jeg vurderer sterkt å ha dette som valgfag, sier han.

Sureshkumar gleder seg til å ta fatt på faget og lære nye ting.

– Jeg håper at flere melder seg på, sier Sureshkumar.

– Jeg orker ikke å ta et fag hvor jeg må sitte i et klasserom hele dagen.

Kommentarer til denne saken