Hendelsen skjedde rundt klokken 11.45 på formiddagen 29. desember i fjor, ikke langt fra Kiwi-butikken tvers over for Gunerius.

Om lag en halvtime i forkant – klokken 11.07 – hadde den fornærmede mannen i 30-årene blitt sluppet ut fra arresten på politihuset på Grønland. Omtrent samtidig kommer en 18-årig mann til Oslo for å selge noen Rivotril-tabletter i det rusbelastede miljøet i Brugata- og Storgata-området.

I tilfelle noe skulle skje, hadde han med seg kniv i lomma.

Det kunne ha endt fatalt da fornærmede slo ham og forsøkte å ta pillene uten å betale for seg.

– Jeg fikk panikk. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Da tok jeg ut kniven og stakk ham to ganger. Han ga seg ikke, så jeg stakk ham to ganger til, forklarte 18-åringen i Oslo tingrett.

Nekter straffskyld

Her står han tiltalt for drapsforsøk etter knivstikkingen i Storgata. I tiltalen er det gjengitt hvordan fornærmede ble påført stikkskader i venstre bryst- og bukområdet som perforerte magesekken og skadet en pulsåre. Mannen slapp unna med livet i behold da han fikk akutt, livreddende førstehjelp og umiddelbart ble fraktet til Ullevål sykehus for operasjon.

18-åringen har hele tiden nektet for anklagene om drapsforsøk, selv om han har erkjent de faktiske forhold.

Etter knivstikkingen løp han ned til Operahuset og kastet kniven i sjøen – før han tok toget ut av Oslo. Først 14. januar, om lag to og en halv uke etter hendelsen, ble han pågrepet etter at politiet hadde gjenkjent ham på overvåkingsvideo i nærheten av åstedet.

I retten fortalte han at han ikke meldte seg i frykt for at politiet ikke ville tro på hans forklaring om at han knivstakk fornærmede fordi han selv ble utsatt for vold.

Aktor i saken, politiadvokat Børge Enoksen, sa i sitt innledningsforedrag at det ikke hefter tvil ved at tiltalte ble angrepet. Spørsmålet er bare om han gikk for langt i å forsvare seg.

– Han blir angrepet fysisk, men det finnes en grense for forsvaret. Vi mener at han går over denne grensen da han velger å stikke denne kniven gjentatte ganger i magen til fornærmede, sa Enoksen.

Ville ikke møte i retten

Fornærmede selv har ikke forklart seg om hendelsen til politiet og ønsket heller ikke å møte i retten, men ble besluttet pågrepet. Da politiet omsider troppet opp med ham, var han imidlertid i en slik forfatning at han likevel ble fritatt fra å vitne.

Han nektet blant annet å kle på seg, og ble til slutt framstilt i rettssalen kun iført underbukse.

18-åringens forsvarer ville utsette saken til fornærmede var i stand til å avgi forklaring, men begjæringen ble avslått av Oslo tingrett.

– Denne siden er en viktig del av saken – ikke minst for å forstå hva tiltalte ble utsatt for i dette tilfellet, sa advokat Erik Dammen Stoltz innledningsvis.

Den fornærmede mannen har en lang straffehistorikk. Så sent som i juni ble han løslatt etter å ha sonet en dom i Halden fengsel. Han er tiltalt for vold og ran i en annen sak som ble utsatt i påvente av at han skal underlegges tvungen rettspsykiatrisk observasjon.

I tillegg til drapsforsøk er 18-åringen tiltalt for besittelse av en mindre mengde amfetamin da han ble pågrepet på Grønland 14. januar. Det erkjente han straffskyld for.

Satt av tre dager til rettssaken, som etter planen avsluttes på fredag.