Politiet har besluttet at de ikke vil fremstille mannen for varetektsfengsling, opplyser de i en pressemelding tirsdag formiddag:

– Bakgrunnen for denne vurderingen ønsker vi ikke å gå nærmere inn på, utover at det ikke er grunnlag for fengsling. Han har fortsatt valgt å ikke forklare seg for politiet.

Forsvarer Marius Ihlebæk opplyser til VG at hans klient blir løslatt i løpet av tirsdagen.

– Politiets beslutning om å løslate min klient er ikke overraskende, sier han til avisen.

Det har foreløpig ikke lykkes for Avisa Oslo å få en kommentar fra Ihlebæk. Klienten hans er siktet for medvirkning til drapsforsøk etter at to menn ble skutt i Klingenberggata i sentrum, like ved Nationaltheatret, i 00.30-tiden natt til søndag.

Mannen nekter straffskyld.

– Etterforskningen av denne saken har fortsatt høy prioritet og vi vil formidle ut når det er ny utvikling. Det pågår et omfattende arbeid både operativt ute og med etterforskning på politihuset, skriver politiet i pressemeldingen.

De ønsker også å komme i kontakt med eventuelle personer som har tips eller opplysninger om hendelsen.

Skuddvekslinger, drap og drapsforsøk

To andre menn er også siktet i saken. De er begge på frifot, men er etterlyst både nasjonalt og internasjonalt. Politiet vurderer fortløpende å gå ut med en offentlig etterlysning av dem.

– Foreløpig avventer politiet med dette til sentrale avhør som skal gjennomføres. Det er planlagt avhør av fornærmede og viktige vitner på stedet i dag, heter det i pressemeldingen.

– Vi gjentar oppfordringen til de to siktede om selv å melde seg for politiet, sier politiinspektør Grete Lien Metlid.

Avisa Oslo kjenner til at minst én av de som er siktet i saken, kan knyttes til den kriminelt belastede MC-klubben Satudarah. Alle de involverte er kjente for politiet fra tidligere – også de to fornærmede mennene.

Ifølge Avisa Oslos opplysninger har begge vært sentrale aktører i gjengmiljøet kjent som Young Guns gjennom flere år.

De har også vært involvert i en rekke voldelige oppgjør. Senest i fjor sommer ble den ene – en mann i 30-årene – dømt til fem og et halvt år i fengsel for drapsforsøk etter en skyteepisode på Haugenstua i 2018. Han har anket dommen.

Den andre fornærmede, en mann i 40-årene, ble skutt da Young Guns og den rivaliserende B-gjengen barket sammen på åpen gate på Aker Brygge i august 2006.

Han er også dømt for drapsforsøk etter at tidligere B-gjengleder Ghulam Abbas og en annen mann ble skutt på Furuset i 2007.

To år senere satt han i passasjersetet i bilen til kompisen og Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed på Haugerud, da Javed ble skutt i hodet og drept av Stig Millehaugen – angivelig på oppdrag fra en av lederne i B-gjengen.

Mannen selv mener at Millehaugen forsøkte å drepe også ham, men at han ikke lyktes da våpenet kilte seg.

TV 2 skriver at det ble iverksatt sikkerhetstiltak rundt mannen da Millehaugen var på rømmen fra fengsel i fjor sommer.

Var på bursdagfest på utested

Skuddene natt til søndag rammet Young Guns-toppene i henholdsvis beinet og mageregionen. De er begge utenfor livsfare, men mottar fremdeles behandling på sykehus. Mandag fikk politiet avhørt mannen i 30-årene.

– Jeg kan ikke kommentere detaljer i etterforskningen, den er i en innledende fase, uttalte hans advokat Thomas Klevenberg til NTB etter avhøret.

Lørdag kveld var de fornærmede mennene i en bursdagsfest på et utested like ved åstedet for skytingen. Det skal ha oppstått en slåsskamp mellom dem og en gruppe yngre menn på utsiden, ifølge Dagbladet.

Videre skriver avisen at en av yngre mennene skal ha trukket seg unna, før han skal ha tatt fram et skytevåpen og løsnet flere skudd.

Politiet har så langt ikke konkludert med hva som er årsaken til skytingen i helgen, men utelukker ikke at det kan knyttes til en pågående konflikt i miljøet de involverte er en del av.

Romerikes Blad skriver at personer fra Satudarah og Young Guns var innblandet i en voldsepisode på Solsiden Bar i Lillestrøm 3. desember i fjor, der en mann i 20-årene ble knivstukket flere ganger.