(Oslodebatten)

Altså folk som greier å si en hel setning uten hver gang å måtte understreke at vi nettopp har hørt dem kalle en spade for en spade.

«Livets harde skole» fikk stryk.

Sjekk bare alderen på de som fikk de fire øverste plassene – de såkalt forhåndskumulerte – på listen:

1. Lars Petter Solås (37).

2. Magnus Birkelund (35).

3. Julianne Ofstad (24).

4. Ingeborg Bjørnevik (29).

Halvparten kvinner

Legg også merke til Oslo Frp med dette ikke bare har gjennomført et brutalt generasjonsskifte, men også har en topp fire med halvparten kvinner og menn. Det er nye tider.

– Tiden er inne for å søke makt, sa listetopp Solås i sin valgtale til seg selv.

Deretter fastslo han at Oslo er Norges beste by!

Jeg måtte klype meg i armen der jeg satt bakerst i lokalet og fulgte forhandlingene.

Ønsker Frp seg inn i byråd igjen? Vil de virkelig være med på å styre byen? Partiet som frivillig trakk seg fra Byrådet i 2011 i protest mot å bygge nytt Munch-museum i Bjørvika? Og som siden har utviklet seg til noe av en kuriøs ubetydelighet i Oslo-politikken, med dårligere oppslutning for hvert valg siden?

Kanin under gjerdet?

Svaret ser, høyst overraskende for meg, ut til å være ja.

Riktignok var det en kanin som holdt på å slippe under gjerdet for «ungdommen» som nå har tatt makten: Den mildt sagt kontroversielle og fargerike «byoriginalen» Henning Holstad (71).

Etter muntlig forslag i salen fra Frps ene stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (58), ble Holstad satt opp til kampvotering mot Lars Petter Solås som var enstemmig innstilt av nominasjonskomiteen. (Holstad fremmet sitt comeback i dette intervjuet i Avisa Oslo, og må få for det).

Det fløy ikke. Holstad tapte 41–20. Deretter stilte han til kampvotering om andreplassen, men var sjanseløs. Holstad tok ikke kampvotering på tredjeplassen.

Tapte for ung kvinne fra Trondheim

Men det gjorde han på fjerdeplassen, mot Ingeborg Bjørnevik. Og i første avstemning dem imellom ble det 30-30, med én forkastet stemme. Omstemmingen ga 31–29 i favør et ubeskrevet blad i Oslo, Frp til alt overmål en ung kvinne fra Trondheim!

Det var altså på nære nippet at det ble et meget utvannet generasjonsskifte.

Så, er nye og unge folk og moderne kjønnsbalanse en garanti for suksess for Oslo Frp?

På ingen måte.

Alle fire på topp kan selvsagt vise seg å være inkompetente politikere som er svake på å drive valgkamp. Forskjellen til de andre partiene vil bli mindre, det vil bli mer mainstream, og kanskje kjedeligere? Fallgruvene er mange, vær du trygg.

Sutre og klage

Likevel tror jeg grepene som ble tatt kan vise seg å representere et vannskille. Man får inntrykk av at Frp i Oslo nå ser framover. De svartmaler ikke lenger livet her i byen. De vil inn byens besluttende organer. De vil ikke lenger sitte og sutre på utsiden, og være mer enn fornøyd med å klage på alt som er galt, men overlate til andre å ha makt.

Det som skjedde mandag kveld var å kaste opp ned på det Oslo Frp vi er blitt kjent med de senere år.

Jeg tror den, på utsiden av Frp, som er mest fornøyd med kvelden, er Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg. Han har nemlig et betydelig behov for et Frp som ikke lenger er dysfunksjonelt, tilbakeskuende og maktvegrende hvis han skal få maktpolitisk troverdighet til å selge et borgerlig flertallsalternativ til Raymond Johansens over sju år lange rødgrønne styre.

Slutt på gnål?

Eirik Lae Solberg har nok heller ikke noe imot at Frp stiller med fire på topp som greier å gjøre noe annet enn å gnåle om innvandring og innvandrere på inn- og utpust.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Er Oslo Frp på full fart mot kaos, splittelse og ville kampvoteringer igjen?

Les også

Hva er det du sier? Skal Frp stille med en toppkandidat som synes Oslo er den beste byen i Norge?

Les også

Det er de lange knivers natt i Oslo Arbeiderparti

Les også

Avdelingen på Ullevål der himmel og helvete møtes