– Jeg er så utrolig lei meg.

Slik åpnet kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) sin tale under regjeringens pressekonferanse lørdag ettermiddag.

– Vi skulle feire Pride, kjærligheten og friheten for første gang på tre år. Vi trengte det og vi fortjente det, sa Trettebergstuen, som selv er skeiv, før hun fortsatte:

– I natt har mine venner blitt skutt etter og uskyldige mennesker er blitt drept. Vi var i gang med tidenes fest, vi var i Pride Park, vi var alle fylt med kjærlighet og en følelse av frihet. Men i natt ble regnbuen farget svart.

Pressekonferansen ble avholdt i forbindelse med skytingen ved tre utesteder i Oslo sentrum, natt til lørdag, der to personer ble drept og 21 er skadd. Ti av dem alvorlig skadd.

Likestillingsministeren pekte videre på at det er farligere for skeive å dra hjem fra byen enn andre:

– Våre innbokser fylles ofte opp med hat. Noen mener skeives liv er mindre verdt enn andres liv, Skeive angripes verden over. Mange opplever at det offentlige ordskiftet har hardnet til, og for mange er det vanskelig å være åpen skeiv.

Hun oppfordret folk til å bruke dagen til «å legge armene rundt hverandre i fortvilelse, uforstående og sorg».

– Det gjør oss alle sammen sterkere. Vi skal passe på hverandre, skeive som streite. I morgen skal vi alle fortsette kampen for retten il å være oss selv, uansett hvem du er – retten til friheten til å elske den du vil. Vi er mange flere i Norge som elsker enn som hater. Også lover jeg at vi skal ikke kaste bort en eneste dag i kampen for at alle skal få leve et trygt og fritt liv.