I fjor sommer bestemte jeg meg. Jeg ville studere i Oslo og startet søket etter leieleilighet. I første søk satte jeg en grense på 5.000 kroner per måned, men fant ingenting. Deretter 6.000, så 7.000, og deretter 7.500, hvor jeg endelig fant et rom i en leilighet jeg kunne leve med.

Du tenker kanskje at leiligheten må være superbra når du betaler over 7.000 kroner i måneden for et rom? Det stemmer ikke. Etter bare seks måneder endte jeg og flere av mine samboere opp med å flytte.

Vi klarte ikke å bo i leiligheten. En huseier dukket opp i tide og utide. En leilighet som sakte men sikkert falt fra hverandre, og vi fikk skylden. I april står vi fremdeles i konflikt med huseier av den gamle leiligheten.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Du er heldig dersom du får en utleier som følger loven

Det er mange smutthull i dagens husleielov, og noen huseiere kjenner til de fleste. Det er ingen kontrollorgan, og det er opp til hver enkelt leietaker å stå opp for seg selv og ikke bare miste depositumet, og mer.

Du skal være heldig om du finner en ok leilighet som ikke blakker deg. Du skal være heldig dersom du får en utleier som følger loven.

Med et slikt leiemarked øker skillene i samfunnet drastisk. Dersom du er student, slik som meg, er du avhengig av å ha en familie som kan hjelpe deg, eller en jobb ved siden av studiene. Det er nær sagt umulig å spare til å kjøpe egen bolig med disse omstendighetene i boligmarkedet.

I disse dager jobbes det med en stortingsmelding om boligmarkedet, som skal presenteres av regjeringen. I meldingen må leiemarkedet tas med og det må komme sterkere reguleringer og strengere kontroller for å sikre et bærekraftig boligmarked, og en bærekraftig økonomi for leietakerne.

Dette er tiltak som bør vurderes for å løse disse store utfordringene:

  • Innføre reguleringer som begrenser leieprisene for mindre boliger og rom i kollektiv.
  • Gi økonomiske insentiver til utleiere som tilbyr rimeligere boliger til studenter.
  • Fortsette arbeidet for å øke antallet studentboliger i de største byene.
  • Innføre strengere krav til utleiere enn det som er i dag.
  • Definere og innføre et uteleiepristak som varierer etter størrelse på bolig.

I en tid med økende levekostnader og dårligere kjøpekraft er det helt avgjørende med konkrete tiltak. Det er helt avgjørende både for å sikre at lovverk blir fulgt, at leietakere ikke blir utnyttet og at prisene ikke er ute av kontroll.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Innsiden av kaninburene er og blir en katastrofe

Les også

Raymond kan tape Groruddalen - og da er det nok over

Les også

Sjelden flau over Oslo-folk

Les også

Vi ønsker mer politi i bydelen vår. Ungdommer blir provosert av det