Fredag ettermiddag har Skiforeningen satt alle kluter til for å sørge for en fantastisk skihelg i marka. I hvert fall på lørdag.

Turplanleggeren til Skiforeningen viser rød prikk etter rød prikk – etter rød prikk og så videre – a løypemaskinene suser gjennom skiløypene for fullt.

– Vi jobber på spreng. Alt tilgjengelig mannskap er ute og en stor del frivillige er ute. Vi åpner flere og flere løyper inn mot helgen, selvsagt er hovedløypene prioritert, innleder løypesjef Birgitte Giæver i Skiforeningen.


Hun utdyper at en del mannskaper vil preppe gjennom kvelden og natten for å sørge for så gode løyper som mulig når turfolket tar med seg skiene.

– Det er en fantastisk gjeng der ute som virkelig står på for alle skigåere i Oslo og omegn, skryter hun.

Fantastisk lørdag

Dermed skal alt være rigget så godt som mulig for alle som vil ta en tur ut fredag kveld eller tidlig på lørdagen.

Om forholdene akkurat nå påpeker Giæver:

– Snøen som kommer er veldig tørr, lett og luftig. Det jobbes med å pakke den ned.

Hun utdyper:

– Med så mye snø som er såpass lett, blir det litt løse forhold. Det betyr at spor og stavtak kan oppleves som løse. Men det er ikke noe annet enn fantastisk og herlig med så mye snø å kose seg med.

Et hett tips er å ta med seg staver med større trinser. Da er det mindre sannsynlig at man opplever stavtak som stikker langt ned i snøen.

Det er ganske vanlig at snøen kan være løs som dette i starten av sesongen. Så blir den mer tettpakket av løypemaskiner og skiftende vær gjennom vinteren.

Voldsomt værskifte

Nettopp skiftende vær vil vi oppleve til gagns i helgen. Etter snøfallet på fredag, skal det lørdag formiddag være oppholdsvær.

Så skal snøværet igjen tilta utover ettermiddagen. På kvelden skal det skifte til sludd og muligens regn.

Søndag er det ifølge yr.no er det meldt opp mot 19 millimeter regn i Oslo. Det stagger ikke løypesjefens optimisme.

– Vi gleder oss over det vi har i stedet for å grue oss til det som kommer. Det hender at Yr slår ut feil og allerede nå ser lørdagen litt bedre ut enn den gjorde tidligere, sier Birgitte Giæver.

– Lørdagen er det meldt så mye snø at det ser lovende ut. I tillegg er det i høyden at kuldegradene holder seg lengst. Oslo sentrum og Holmenkollen er to forskjellige ting.

Enda lenger inn i marka holder det seg enda kaldere, og regnet kan fort komme som snø der. I tillegg kan løypene klare seg greit gjennom regnvær når de blir pakket godt i forkant. Skiforeningen brukte begynnelsen av sesongen på å legge en såkalt såle som bidrar til dette.

– Når det kommer mildvær kan det være med på å gjøre forholdene mer stabile over tid. Snøen synker mer sammen og blir kompakt. De som jobber med dette har høy faglig kompetanse på hvordan de skal lage gode løyper nå, som også bevares best mulig gjennom sesongen.

Mange muligheter

Oslo er kjent for sin unike tilgang til Marka gjennom T-banen.

Fra stasjonene på Frognerseteren, Sognsvann og Skullerud er det bare noen få meter ut til skisporet.

For dem med egen bil er det parkeringsmuligheter alle stedene, i tillegg til en rekke andre utfartssteder.

Lørdag markerer også den første dagen i sesongen hvor Markabussen kjører. Den blir satt opp av Skiforeningen for folk som vil betale litt ekstra for å fraktes ut til Mylla eller Ringkollen og dermed ta en langtur gjennom Marka tilbake til Oslo.