Oslofolk frarådes ikke lenger såkalt unødvendige fritidsreiser til andre deler av landet, for eksempel å besøke familie. Det oppheves nå, kom det frem på fredagens pressekonferanse.

– Hvis du skal ut å reise i pinsen, bør du ta med deg de rådene som gjelder i Oslo, sier Helse- og omsorgsminister Bent Høie til Avisa Oslo.

– Hvordan skal man planlegge sommerferie?

Det tryggeste er å planlegge å legge ferien i Norge. Det er det som gir mest forutsigbarhet nå. Der ser en jo at veldig mye kommer til å være som det var i fjor sommer, og kanskje enda litt mer åpent. Jeg tror mange ser tilbake på det som en fin sommer.

Han legger til:

Hvis en planlegger å reise til utlandet, så er det ganske mange spørsmål som ennå ikke er avklart.

Hvilke vurderinger bør man gjøre når man velger hvor man skal dra, smittevernmessig?

– Smittesituasjonen vil sannsynligvis endre seg, så det viktigste er at man tenker på hvilken måte en skal reise på, og hvordan en skal bo. Så bør man tenke på hvordan en oppfører seg når en er kommet til destinasjonen. Hvis en ikke er beskyttet, så ta med rådene som gjelder der en kommer fra, råder Høie, som selv i all hovedsak skal tilbringe sommerferien i Stavanger.

Nye reiseregler

Det blir presentert flere reisenyheter på pressekonferansen. Blant annet når det gjelder karantenehotell.

Reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land med lav smitte slipper nå å være på karantenehotell.

I tillegg slutter man å skille på nødvendig og unødvendig reise for disse landene, skriver regjeringen i en pressemeldingen.

Reisende fra europeiske land med færre enn 150 nye smittede per 100.000 de siste 14 dagene slipper karantenehotell.

Samtidig forlenges det globale reiserådet til 1. juli. Det betyr at alle reiser utenlands som ikke er strengt nødvendige, frarådes.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) viser til at helsemyndighetene tilråder å unngå utenlandsreiser til en større andel av befolkningen er vaksiner

Statsråd Kjell Ingolf Ropstad ber folk planlegge ferie i Norge i sommer.

Gjenåpningen nasjonalt fortsetter

Gjenåpningen av Norge utsettes litt etter 17. mai-feiringen. Neste steg skal nå tas 27. mai.

Det varslet statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag.

– Regjeringen mener det er forsvarlig å gå videre med gjenåpningen. 27. mai går vi til trinn to, altså torsdag i neste uke, sier Solberg.

Statsministeren understreker at det er utbrudd i enkeltkommuner som gjør at det vil være strengere lokale regler noen steder.

– Det betyr at vi går inn i en periode hvor det vil bli større forskjeller i smittevernreglene, sier Solberg.