– Folk er redde, folk er skremt, folk er traumatisert. Hva hadde politiet trodd? At arrangementet bare skulle bli en bitte liten samling av mennesker?, spør bystyrepolitiker Jon Reidar Øyan retorisk overfor Avisa Oslo.

Mandag frarådet plutselig politiet folk å delta på den planlagte Pride-markeringen på Rådhusplassen, etter at Pride-toget som skulle gått på lørdag ble avlyst.

Oppgitt

– Vi ble kjent med dette seint i går kveld, og vi ser at arrangementet kommer til å bli stort. Derfor kan vi ikke anbefale folk å møte opp, sier politiinspektør Martin Strand under en pressekonferanse mandag.

– Vi kan ikke garantere for sikkerheten.

Dette får Øyan til å se rødt.

– Det er jo helt åpenbart at et slikt arrangementet kommer til å samle flere titusener av mennesker. Det må politiet ha forstått da denne ideen kom opp på søndagen.

Han mener også at det er uansvarlig å komme med en oppfordring, snarere enn å avlyse arrangementet.

– Nå må politiet ta ansvar og slutte med rådene sine. Hvis de ikke kan garantere for sikkerheten, så får de skjære gjennom og si nei til arrangementet. Ikke bare fraråde det. Det her er bare med på å skape mer usikkerhet og utrygghet. Dette setter organisasjonene og alle som vil delta i en ekstremt vanskelig situasjon.

– Nå må noen skjære gjennom

Øyan medgir at han stusset over at det ble gitt grønt lys til en markering i dag.

– Jeg synes selv det virket ekstremt rart at de ikke tillot noen markeringer på lørdag, men at det to dager senere skulle være helt ok, med tanke på at trusselvurderingen er den samme.

Han mener derfor politiet bør skjerpe seg.

– Jeg kan ikke gjør meg til overdommer over politiets vurderinger. Men nå må noen skjære gjennom.