Helt fra Vaterlands bro skimter man endegavlen på Grønlandsleiret 6. Leiegården har stått der siden slutten av 1800-tallet, og har de siste årene vært preget av et rødt og hvitt kart over Grønland, som reklame for eiendomsmeglerkjeden Ihus.

Etter at samarbeidet med kjeden tok slutt, valgte Privatmegleren, som har en leieavtale på veggen med sameiet i gården, å friske opp veggen.

Gatekunstner Lasse Brurok ble ekstatisk da han skjønte hvilken vegg han skulle få lov til å prege.

– Jeg spurte om adressen, og gikk rett inn på dataen. Jeg så at det var Grønlandsleiret 6, og tenkte «Yes!». Da jeg skjønte hvilken vegg det var, var det sykt stort for meg som gatekunstner, sier Brurok til Avisa Oslo.

– Mange går forbi veggen hver dag. Hva tenker du om det?

– Det å få prege bybildet, og få folk til å stoppe i et sekund, glemme det de tenker på, og se på noe annet: Det er så rått, sier Brurok.

– Dette er sjukt

Motivet er et hjerte av Rubiks kuber, på svart bakgrunn. For Brurok symboliserer kubene noe alle kan klare, men som få gidder å gjennomføre. Det krever innsats.

Kubene går igjen i kunsten hans. Han har i tillegg avveket litt fra den sedvanlige knæsje fargepaletten.

– Jeg fikk forespørselen midt oppi Black Lives Matter-bevegelsen. Jeg følte meg hjelpeløs. Hvor sykt er det ikke i 2020 at vi må ha en bevegelse for det? Jeg følte et behov for å rekke opp hånda, og si at dette er sjukt, og at jeg stiller meg 100 prosent bak Black Lives Matter, forteller Brurok.

– Jeg tok utgangspunkt i et motiv som egentlig heter Distance Love, som er denne kuben her, som jeg laget midt under covid-tida. Det symboliserer at hvis alle holder avstand, så tar vi best vare på hverandre og slik viser kjærlighet for hverandre, sier Brurok.

– Har det litt ekstra betydning at Grønland er den mest flerkulturelle bydelen i Oslo?

– Nei, egentlig ikke. Dette er den største veggen jeg har malt. Uansett hvor jeg hadde fått en stor, synlig vegg, hadde jeg malt det budskapet. At det er her på Grønland, er bare positivt, og enda bedre. Men i utgangspunktet hadde det ikke noe å si for motivet, forteller Brurok.

Her ligger veggen:

Barndomsdrømmen var noe helt annet

Da Brurok var ung gutt på Ranheim i Sør-Trøndelag, var målet å bli arkitekt. Som liten tegnet han plantegninger og etasjer. På ungdomsskolen jobbet han deltid på et arkitektkontor.

– Jeg misforsto hva jeg egentlig ville oppnå. Jeg trodde jeg ville påvirke bybildet gjennom å være arkitekt, men det var egentlig å male bygninger og gatekunst, sier trønderen, som bor på Sandaker.

Bygården er vernet, og med det fulgte noen spesielle utfordringer. I tillegg til noe som var vanskelig å unngå: Gatekunstneren har høydeskrekk.

– Det var helt jævlig. Det kilte mange plasser, for å si det sånn.

Men etter en time var skrekken borte. Selve malerjobben tok tre dager, mens et selskap var leid inn til å pusse og grunne veggen. I selskapet jobber faktisk gatekunstnerne som sto for det forrige motivet.

Vernestatusen gjorde også at Brurok måtte bytte arbeidsredskap. Vanligvis bruker han spraybokser.

– Det er den første veggen jeg maler med malingsrull. Men jeg kjente mest på at jeg skulle male over noen ganske kjente gatekunstneres verk.

Ville gi tilbake til byen

– Vi ville gi noe tilbake til Oslo, i stedet for en stor reklameplakat for det vi driver med. Vi ville heller promotere unge, lokale, fremadstormende kunstnere, sier daglig leder i Privatmegleren Gamle Oslo, Anders Nykkelmo Solem, til Avisa Oslo.

Kunstneren fikk frie tøyler, noe som er ganske uvanlig fra en kommersiell aktørs side.

– Vi ønsker å fortelle at vi ikke bare er en aktør som blåser ut logoen vår, men også støtter Oslo. Det er vel så artig, sier Solem.

– Det er ikke så vanlig at aktører som Privatmegleren meg frie tøyler, og lar gatekunstnere prege bybildet: All ære til dem for det. Det trenger vi mer av, sier Brurok.

Lasse Brurok

  • Gatekunstner og med-gründer av Bookis.
  • 34 år, fra Ranheim i Sør-Trøndelag.
  • Bor på Sandaker, har kontor i Nydalen, og studio på Fornebu.
  • Tidligere offiser i Hæren.