Frps listetopp i Oslo, Lars Petter Solås, fratas medlemskapet i partiet etter hendelsene under et nachspiel på landsmøtet i slutten av april.

Dermed fjernes han som frontfigur og ordførerkandidat, slik Avisa Oslo meldte tidligere søndag:

Les også

Kilder til Avisa Oslo: Solås (38) fjernes som Frps frontfigur og ordførerkandidat i valgkampen

Ute av partiet

Lars Petter Solås fratas muligheten til å kunne velges til politisk og/eller organisatoriske tillitsverv frem til 1. januar 2027. Han fratas også muligheten til å kunne delta på arrangement og møter i regi av partiet frem til 1. januar 2026.

Det opplyser Frp.

— Saken har vist at tilliten til Solås er borte gjennom adferd vi har nulltoleranse for. Det følger vi opp med vedtaket sentralstyret søndag kveld har gjort. Det skal være trygt å være blant FrPere i alle sammenhenger for journalister og alle andre, sier partileder Sylvi Listhaug på partiets egne nettsider.

– Dummet meg ut

Hendelsene det er snakk om, fant sted under et nachspiel på partiets landsmøtet i slutten av april. Flere medier har skrevet at Solås under et nachspiel på landsmøtehotellet blant annet tok en journalist i skrittet, og at han truet og tok kvelertak på andre.

Det skal også finnes andre tilfeller som har bidratt til å opplyse grunnlaget for sentralstyrets vedtak

Mandag skrev Solås selv på Facebook at han har «dummet seg ut».

– Under landsmøtet lørdag 29. april drakk jeg altfor mye og mistet kontroll over meg selv. På et nachspiel oppførte jeg meg hensynsløst mot flere journalister (...) Episoden på landsmøtet er et sort hull for meg, og oppførselen som har blitt beskrevet er åpenbart fullstendig uakseptabel. Det er selvsagt ingen unnskyldning at alkoholen påvirket min dømmekraft her, og jeg vil ta ansvar for min oppførsel. Jeg beklager på det sterkeste til de berørte journalistene.

Videre skrev han at han vil samarbeide fullt ut med partiet i deres håndtering av saken. Han viser her til sanksjonene som vurderes. Solås er nå sykmeldt, og skriver at han har startet et behandlingsløp hos en psykolog.

Ordførerkandidat

Solås ble valgt som 1. kandidat for Oslo FrP, dette er derfor en sak som får stor betydning for Oslo.

— Sentralstyrets vedtak er i tråd med Oslo FrP sitt ønske. Som parti har vi mange gode kandidater og god politikk også i Oslo. Vi vil samarbeid med Oslo FrP om den omstillingen de nå står ovenfor, men vi vet at i Oslo FrP er det mange som nå ønsker å kunne fokusere på politikken igjen, sier assisterende generalsekretær Helge Fossum.

Solås er partiets listetopp til årets valg, og alle fristene i valgloven for å endre på listen er gått ut.

Politisk redaktør i Avisa Oslo, Eirik Mosveen, skrev søndag at det imidlertid finnes et lite smutthull: At Solås selv skriver en begrunnet søknad til valgstyret der han ber om å bli strøket fra listen.

Valgstyret bestemmer deretter om de synes begrunnelsen holder. Listene blir endelig godkjent 25. mai.

Dersom Solås av forskjellige grunner ikke søker om å bli tatt av valglisten, vil både Oslo Frp og Frp sentralt sørge for at Solås ikke blir frontfiguren og ordførerkandidaten selv om han fortsatt står oppført øverst på valglisten.

Ber Solås trekke seg fra valglister

Fylkesstyret i Oslo FrP, ved Andreas Rivenes, organisatorisk nestleder, uttaler til Avisa Oslo søndag kveld at de oppfordrer Solås til å trekke seg fra listene:

– Med bakgrunn i sentralstyrets vedtak om eksklusjon oppfordrer fylkesstyret Lars Petter Solås til å trekke seg fra FrPs valglister til Oslo bystyre og bydelsutvalg.

Utover dette har fylkesstyret ingen kommentarer, og henviser eventuelle henvendelser til partiets hovedorganisasjon.

– Nå håper jeg Solås får den bistanden han trenger for å unngå å komme i en slik situasjon igjen. I den sammenheng håper vi at han også vil vurdere om det er riktig for han å søke fritak fra valglisten, sier Sylvi Listhaug.