Det er trangt om plassen når Avisa Oslo møter Lars Petter (56) på Evangeliesenteret i Osterhaus' gate.

Inne i det stappfulle lokalet blandes summende stemmer med lukten av kjøttkaker, surkål og potet. Titalls frivillige løper for å servere middag og leverer ut hvite poser med matvarer. Én til hver.

Hvert år, deler Evangeliesenteret ut over 418 tonn mat, fordelt på tre ganger i uken. Maten går til hundrevis av rusmisbrukere, som hver uke er innom senteret.

Men neste år foreslår Velferdsetaten å kutte i støtten til senteret med 1,2 millioner. Det betyr at over 400 tonn mat må kastes, og tilbudet blir borte.

Det er helt forferdelig. Vi som lever på minimumslønn er avhengig av slike steder. Jeg har vært på senteret i mange måneder. Hadde det ikke vært for dem, så hadde jeg nesten sulta i hjel for jeg har jo så lite penger.

– Det betyr alt

– Vi har fått banan, og så har vi fått ost, og så tomater! En sjokolade! Og så har vi fått poteter og kjøttdeig. Altså en middag, utbryter Lars Petter mens han viser oss innholdet i matposen.

56-åringen fra Oppsal er uføretrygdet, og forteller at han henter matposer fordi pengene ikke alltid strekker til.

– Akkurat nå er jeg så blakk at jeg må snike på T-banen når jeg skal hjem. Det er helt tragisk. Mange av oss lever jo på Evangeliesenteret.

For Lars Petter er et besøk på Evangeliesenteret et lysglimt i hverdagen.

– De har jo hjerte langt utenpå genseren alle sammen. De er verdens beste mennesker. Når jeg ligger hjemme i senga, så tenker jeg på hvor heldig jeg er som har sånne folk. Det er så viktig for meg. Vi er privilegerte.

– Rett og slett en katastrofe

Innerst i lokalet i kafeen, fyller frivillige nye bæreposer med brød, ost, juice og pålegg. Under et skilt med navnet Jesus og et kors, står paller fulle av matvarer. Klare til å gis ut til byens rusmisbrukere.

Maten er av høy kvalitet, forteller bestyrer på senteret, Stian Ludvigsen.

– Det er mat som ikke kan selges i butikken på grunn av kort holdbarhetsdato, men maten er fersk, sier han og lukker opp døren til kjølerommet som er fylt med melk og ost.

Evangeliesenteret har søkt Velferdsetaten om 1,5 millioner, men har blitt innstilt på 300.000 kroner. Budsjettet var allerede ekstremt marginalt, så dette er som å gå fra asken til ilden, sier Ludvigsen.

– Kutter de i pengestøtten, forsvinner dette. Selv om vi har mange frivillige som jobber gratis og produsenter som gir oss gratis mat, så koster det å drive alt. Det er mye logistikk. Vi har fryselager, kjølerom, varebiler og lastebiler som henter og leverer. Og foodtruck som kjører ut mat til bydelene. Og de midlene som foreslås å kutte i – det knekker hele prosjektet egentlig.

– Hvis forslaget går igjennom. Så det er rett og slett katastrofe.

Les også

Her flyter dopet fritt på åpen gate

– Størst i Oslo

Ludvigsen forteller at Evangeliesenteret desidert er størst i Oslo når det gjelder utdeling av mat til rusmisbrukere i hovedstaden.

– Vi hentet 318 tonn mat fra Matsentralen i 2020. Til sammenligning, så hentet Blå Kors 18 tonn. Det er 300 tonn forskjell! Og slik er statistikken de siste årene. I tillegg hentet vi 100 tonn mat direkte fra produsent. Vi heier på de andre organisasjonene, men det er ikke sammenlignbart.

Ludvigsen frykter at maten kommer til å bli kastet dersom Evangeliesenteret ikke henter den.

– Jeg snakket med Matsentralen og spurte om det er noen andre som kan gjøre denne jobben. Det var det ikke. Matsentralen estimerer at uten oss, så er det mat for ca. en halv million kroner som de ikke kan ta imot og distribuere videre. Det tilsvarer ca. 250 tonn mat.

– Så her er det snakk om at vi også redder mat. Det er veldig bra at mat som blir produsert i Oslo også blir spist i Oslo. Og så er det aller viktigste at man kan hjelpe mennesker som har det vanskelig.

Ludvigsen håper at politikerne snur og tar til fornuft.

– Vi har fått foreslått kutt mange år på rad, så dette er en evinnelig kamp og stor utfordring. Vår innstendige bønn er at de snur dette. Dette får store konsekvenser for en særdeles sårbar gruppe i Oslo. Det er masse mat som blir kasta istedenfor at mennesker i en vanskelig situasjon kan få maten.

Han legger til:

– Det blir litt omvendt Robin Hood-effekt. Her tar man fra de som ikke har noe.

– Kan få hjelp hos andre

Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap), forklarer kuttet slik:

– Byrådet innstilte for første gang Evangeliesenteret til tilskudd i 2021. Det var blant annet begrunnet med at de under pandemien ikke bare delte ut mat i sentrum, der det allerede er mange lignende tiltak. Når de for 2022 søker om tilskudd utelukkende til sitt arbeid i Oslo sentrum, har vi vurdert 0,3 mill. som et rimelig tilskuddsbeløp, sett opp mot innholdet i tilbudet og sammenliknet med andre tiltak.

– De aller fleste som søker tilskudd over denne ordningen søker om langt mer penger enn det de får tildelt. Vi må derfor prioritere innenfor en budsjettramme som skal fordeles på mange organisasjoner. Det er mange aktører i Oslo sentrum som gir et mattilbud og som har søkt kommunen om midler for 2022.

Hansen mener personer med rusproblemer har muligheter for å få mat og videre hjelp hos flere andre aktører i sentrum, og viser til blant annet Blå Kors kontaktsenter, Kirkens Bymisjon Møtestedet og Frelsesarmeen Fyrlyset.

– Dette er organisasjoner som mottar tilskuddsmidler og over tid har drevet flere gode og stabile tiltak, som blant annet bidrar til at flere får oppfølging og bistand til den hjelpen de trenger i etablert samarbeid med ulike kommunale instanser.