Samtidig som kun 31.440 personer i Oslo testet seg hos kommunale eller private teststeder forrige uke – en nedgang på snaut 40 prosent fra uka før – ble det kun påvist drøyt 10 prosent færre koronatilfeller.

Det kommer frem av Helseetatens siste statusrapport for uke 51, som varte fra 20. til 26. desember.

Dette betyr at en høyere andel av de som testet seg forrige uke fikk påvist korona, uten at det er mulig å slå fast at antallet faktisk smittede steg.

Totalt ble det i uke 51 registrert 5903 smittetilfeller, ned fra 6612 uka før.

Stadig flere boosterdoser

Vaksineringen med en tredje «boosterdose» pågår fremdeles, og per tirsdag hadde 29 prosent av Oslos befolkning på 12 år og eldre fått en tredje dose – eventuelt andre dose etter gjennomgått koronasykdom. Dette er en oppgang på fem prosent siden forrige uke.

Inkludert i statistikken er om lag 10.000 personer mellom 18 og 44 år.

I den delen av befolkningen som er 65 år og eldre har nå over 85 prosent fått en boosterdose.

Fortsatt tiltak

Siden 3. desember har hele Norge levd under strenge, inngripende koronatiltak, til tross for at det er forsket svært lite på effekten av tiltak – slik Atle Fretheim, direktør for forskning og innovasjon i Folkehelseinstituttet har uttalt overfor Aftenposten.

Det vi imidlertid vet er at det minst er noen uker til vi kan vente lettelser. 21. desember uttalte nemlig helseminister Ingvild Kjerkol overfor TV 2 at det ikke er aktuelt å fjerne noen av tiltakene før 14. januar.

27. desember ble det også klart at det nasjonale tiltaksnivået fortsetter på gult nivå i barnehager og grunnskoler og rødt nivå på videregående skoler, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Beslutningen kommer til tross for faglige råd fra både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om å gå fra rødt til gult nivå også i videregående skole etter jul, skrev NTB.