Gå til sidens hovedinnhold

Langer ut mot Oslo-folk: – Når folk gir såpass blaffen, må vi skru til

Hemsedal-ordfører kommer med advarsel om påsken etter vanskelig smittesporingsarbeid i første del av vinterferien.

(Nettavisen) Onsdag og torsdag denne uka opplevde Hemsedal positive koronatester hos gjester i kommunen. Dette har ført til at 38 personer nå sitter i karantene. Nå har kommunen innført et forbud mot å ha flere enn fem gjester i private hytter og leiligheter, der en meters avstand ikke kan overholdes.

– Dette vedtok vi fredag morgen etter flere episoder her oppe med stor ansamling av mennesker som nekter å løse seg opp på private hytter, da det ikke er noen anbefaling fra overordnede myndigheter, forteller ordfører i Hemsedal, Pål Rørby, til Nettavisen.

Det betyr at en familie kan ha maks fem gjester i tillegg til sin egen husstand. En familie på med mor, far og to barn kan altså ha maks fem gjester og være totalt ni personer, opplyser Hemsedal-ordføreren til Nettavisen. Avstandsregler må dog overholdes.

Det var Dagbladet som meldte om de nye reglene først.

Det er vinterferie i flere regioner i Norge denne uka, og neste uke er det andre regioner som har vinterferie.

– Nekter å oppgi hvor og med hvem de har vært

De positive testene kan spores tilbake til det muterte viruset, så Rørby tror det er å anta at også disse tilfellene er av det muterte viruset, men dette har vi fortsatt ikke fått svar på. I tillegg til de 38 personene som er i karantene, har kommunen mange personer i ventekarantener rundt disse.

Men selve smittesporingsarbeidet er veldig vanskelig å gjennomføre.

– De siste døgnet har vi opplevd at smittesporingsgruppa vår har hatt vanskeligheter med å få informasjon fra de er i kontakt med, som nekter å oppgi hvor og med hvem de har vært sammen med, og det gjør at det blir betydelig vanskeligere å smittespore for oss, sier Rørby, før han fortsetter:

– Jeg må si at jeg blir litt skuffa, dette er jo på en måte frihet under ansvar. Vi holder åpent så lenge vi ser at folk holder seg til retningslinjene og oppfordringene som er kommet, men når man begynner å bryte det og på en måte ikke tar hensyn til de tingene, så må vi plukke opp skarpere verktøy fra verktøy kassa vår og skru til med for eksempel en forskrift som vi må i dag.

Ordføreren forteller om betydelig aktivitet på testing i kommunen og at smittesporingsgruppa til sammen i går brukte 50 timer bare med en hendelse for å smittespore.

– Når man da har sittet i mange timer og begynner å bli sliten, og blir møtt med noen som er lite samarbeidsvillige og løsning orienterte, da det er en ekstra belastning på personellet vårt og kommuneoverlegen vår. Det setter vi lite pris på.

Les også

Her har flere hundre testet seg i dag: – Det er veldig stor pågang

Må se an mot påsken

Påbudet om munnbind fortsetter som før, og det nye forbudet mot flere enn fem gjester blir i første omgang stående til 8. mars.

– Dette måtte vi gjøre for å få ned trykket, for dette sklir fort ut. I tillegg da når folk er litt medgjørlige når det kommer til smittesporing, så da må vi ty til kraftigere virkemidler.

Frem mot påske forteller Rørby at de må vente og se hvordan situasjonen utvikler seg på det sentrale østlandsområdet og i Hemsedal.

– Vi ønsker jo ikke å ha mer restriksjoner enn vi må, men når folk begynner å gå lei og gi såpass blaffen, må vi skru til for å tenke liv og helse, sier han.

Les også

Byrådet skjerper den sosiale nedstengingen: – Ser ikke noen annen utvei

– Privat regi på hytter

Rørby forteller at det foreløpig ikke blir noen forandringer for næringslivet i bygda, og at alt fremdeles vil holde åpent som det er per i dag.

– Foreløpig virker det som vi har veldig god kontroll på alt som er av profesjonell næring. Og for uteliv og servering er det mye vakter, det er god avstand, man følges opp i registrering på hvor man sitter og hvor man er, sier han, før han legger til:

– Men det er jo de ubetjente samlingene som foregår i privat regi på hytter og andre steder nå som vi ser at det blomstrer opp. Det har nok noe å si at det er godt og varmt i solveggen og det er mye snø. Og i dag måtte vi stenge skisentret på morgenkvisten fordi det var for sterk vind. Da får det følge konsekvenser på at flere folk samler seg og blir tørste rett og slett, sier ordføreren.

Les også

Det er dessverre ingen vei utenom å stramme til enda mer

– Kjenner at jeg blir litt skuffa

Ordføreren forteller at hovedmengden som besøker Hemsedal stort sett er fra det sentrale Østlandet, og at det er få vestlendinger.

– Så det er hovedsakelig gjester fra Oslo og omegn at vi opplever at samler seg, og til dels er lite samarbeidsvillige, sier han, og legger til:

– Da kjenner jeg at det synker litt i meg altså. Her prøver vi å gjøre det vi kan for å holde åpent og ønsker folk velkommen. Vi syntes folk fortjener å komme seg opp på fjellet nå, istedenfor å gå og subbe i byen når vi har det så fint her oppe. Men når de tar med seg den type holdninger til det arbeidet vi prøver, når først den situasjonen oppstår, da kjenner jeg at jeg blir litt skuffa.

Kommentarer til denne saken