Arkitekturopprøret deler ut medalje for landets styggeste nybygg for første gang. I søylesalen i Oslo Gamle Rådhus blir det avslørt hvem som har fått flest stemmer. Det er folket som har nominert kandidater til Grøss-medaljen. Mer enn 10 000 innbyggere har stemt.

Les også

Arkitektene er ikke imponert over Økern Portal: – Langt forbi tiden for signalbygg

Munchmuseet i Bjørvika ble stemt frem av publikum som «et nybygg som skjemmer sine omgivelser».

– Vi opplever dessverre at arkitekter og oppdragsgivere har gjort lite for å skape en bygning og et miljø som engasjerer seg i sine omgivelser, siterer Kristian Hoff-Andersen i Arkitekturopprørets valgkomité under overrekkelsen av prisen.

Bygget tar opp stor plass midt i hjertet av byen, og utmerker seg både i størrelse og utseende. Grøss-medaljen ble tildelt det nyåpnede Munch-museet i Oslo, som vant er brakseier med hele 35,3% av avgitte stemmer.

Les også

Intensivavdelingen på Diakonhjemmet sykehus: Over halvparten av koronapasientene er ikke vaksinert

På andreplass kom Lovund hotell med 18,4%, deretter Hotell 1624 på Kongsberg med 7,7%. Ingen representanter fra Munch-museet eller Oslo kommune var tilstede for å motta prisen.

Mastodonten i sentrum blir beskrevet som et banalt tårn som strekker seg høyt over et området av lave bygg. Den stikker seg ut, og ikke på en positiv måte. Grøss-kategorien minner samtlige på at Lambda-bygget gjør lite for å skape engasjement i omgivelsene sine.

– Da vi begynte å komme med nominasjoner, kom den først. Sånn sett var det en brakseier, sier Håkon Wium Lie i Arkitekturopprøret og legger til at han tror at det var forventet at Lambda-bygget skulle få prisen.

– Jeg tror det er intuitivt. Du ser at bygget ikke hører hjemme her. Det er et romskip som har landet, og er tungt og skeivt. Stygt det ordet som oppsummerer alt sammen.

Et annet Oslo-bygg som var nominert i kategorien for Grøss-medaljen er Økern Portal. Begrunnelsen for nominasjonen er blant annet at bygget har «ubrukelige utearealer under tunge tak og retningsløs ignoranse for byen rundt.»

– Et moderne uttrykk

Landets fineste bygg ligger i Fredrikstad. Nygaardsplassen er et bykvartal som fikk et løft da det gikk fra å være en parkeringsplass i Fredrikstad sentrum.

Trond Elverum og Sander Grundvik mottok hedersprisen for landets fineste bygg i Fredrikstad, Nygårdsplassen i Fredrikstad. Andreplassen gikk til Kiwi-bygget på Næroset i Ringsaker kommune, og på tredjeplass kom Galleri Osebro i Porsgrunn.

– Et godt valg som styrker opprørets sak. Husene har fått et nytt og moderne uttrykk, sier Elverum om mottakelsen av prisen og tillegger:

– Nygårdsplassen og prisen er en del av et større tidsskille, der modernismen ikke lenger er enerådende.

Raymond til Avisa Oslo: Dette avgjør om det kommer påbud eller ikke

Slik vil de få bukt med kriminaliteten i Oslo: Krever våpenamnesti og områdebevæpning

Krever totalforvandling av «motorvei der bilene dundrer forbi»: – Hårreisende støy og forurensning