Gå til sidens hovedinnhold

Lan Marie Berg tar ikke ansvar denne gangen heller

Samferdselsbyråd Lan Marie Berg skriver nå brev til regjeringen for å få dekket kjempeunderskudd i Ruter. Selv tar hun ikke noe ansvar for Ruters drift. Ansvar er det visst bare andre som skal ta.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Koronaepidemien har rammet oss sterkt, ikke minst økonomisk. Blant områdene som er hardest rammet finner vi kollektivtransporten. Smitterisikoen på buss, trikk og t-bane er åpenbar. Folk velger derfor andre transportformer dersom de kan.

Ruter, som har ansvar for kollektivtransport i Oslo-området, er hardt rammet. Dette skyldes ikke bare folks endrede reisevaner, men vel så mye stengte skoler, påbud om hjemmekontor og Oslo-byrådets formaning om å unngå bruk av kollektivtransport. Altså byrådets egen politikk.

Resultatet av dette er et tap for Ruter på over 400 millioner kroner bare i første kvartal i år. Regningen sender byråd Berg til staten.

Les også

Berg slår full Ruter-alarm overfor regjeringen: – Kritisk

Lan Berg har det fulle ansvaret for å tilpasse driften i selskapet etter behovet. Det ansvaret har hun ikke tatt.

I hele vinter, med alle som kan på hjemmekontor og skolene stengt, har hun valgt å kjøre med full kapasitet. Det koster vanvittig mye å kjøre med tomme busser og t-baner. Det er penger ut av vinduet.

Berg skulle tatt ansvar og redusert kapasiteten. Når byrådet oppfordrer folk til å holde seg hjemme og ikke ta kollektivt, så kan ikke kollektivtransporten bare kjøre som ingenting har hendt.

Dette går virkelig ikke an.

Det verste er at Lan Marie Berg tror hun bare kan kjøre på mens alle andre skal ta konsekvensene. Regningene skal alltid bare sendes til noen andre. Som regel er det bilistene og staten. Selv skal hun ikke ofre noe.

Vi har sett dette før. I hennes etater har det vært omfattende brudd på arbeidsmiljøloven uten at det har gitt konsekvenser. Trær sages ned i strid med loven. Hun lot over 100 innleide konsulenter jobbe i årevis med å tegne et garderobeanlegg på Haraldrud som ikke bygges. 17 millioner kostet det.

Mye mer kunne vært nevnt.

Ingenting av dette har hun tatt ansvar for. Ansvar er visst noe som alle andre har.

Er det for lite penger så kan det kuttes et annet sted. Overdreven sykkelsatsing og meningsløse installasjoner i gatene er åpenbare kuttkandidater.

Isteden tigger hun penger hos samferdselsministeren. Det er fullstendig uansvarlig. Nok en gang viser Berg at hun ikke evner å styre.

Skal virkelig resten av landet betale for Lan Bergs vanstyre?

Byråden tar ikke ansvar denne gangen heller.

Les også

Hjemme hos den avtroppende FrP-lederen: – Man spør ikke mannlige politikere om sånt

Kommentarer til denne saken