Gå til sidens hovedinnhold

Lan Marie Berg snakker ut om hetsen: – En gruppe unge menn ropte at de hata meg

I helgen har flere politiske motstandere tatt et oppgjør med hetsen mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Også politiet vurderer å etterforske truslene. Mandag kveld takker byråden for omtanken.

– I går fikk jeg beskjed om at politiet vil følge opp flere av de hatefulle og truende kommentarene som har blitt rettet mot meg den siste tida. Det er en stor lettelse, skriver miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) på Facebook, mandag kveld.

Tidligere i dag ble det kjent at politiet vurderer å igangsette etterforskning av trusler mot Berg. Også politiske motstandere har i helgen tatt et oppgjør med hetsen mot MDG-politikeren.

Berg sier hun forsøker å ikke forholde seg til sjikane eller hets, men at det var en vekker da journalist Harald S. Klungtveiit samlet sammen eksempler fra ett av de mest aggressive kommentarfeltene denne helga og delte dem på Facebook.

– Mange tusen andre ble opprørt av kommentarene han delte. Det er lettest å bare se bort, og jeg har sett meg nødt til å gjøre det for å kunne fokusere på jobben min. Samtidig føles det utrygt å bare ignorere problemet. Særlig fordi politiet ikke klarer å følge opp forhold som ikke anmeldes.

– Ropte at de hata meg

Berg skriver videre at det ikke er alt man kan ignorere ved å se bort fra en skjerm.

– For noen uker siden var det en gruppe unge menn som ropte at de hata meg ut av bilvinduet mens jeg gikk på butikken sammen med faren min og datteren min på to år. Det er vanskelig å vite hvordan man skal takle slike ting.

Berg sier hun oftere får positive kommentarer når hun er ute i byen. Men hun mener det må gjøres noe når det har blitt stuerent å ytre hat mot politikere man ikke liker.

– Da jeg først ble med i politikken, var jeg ganske konfliktsky og kunne bli satt ut av aggressive tilbakemeldinger eller hersketeknikker. Etter det har jeg fått mye tykkere hud. Det har vært en herdingsprosess som har pågått over seks år. Men vi kan ikke ha et offentlig ordskifte hvor du må ha elefanthud for å delta. Politikk skal handle om å utveksle argumenter, ikke om å skremme eller true folk med andre meninger fra å delta.

Les også

Tar Lan Marie Berg i forsvar: – En blanding av rasisme, kvinnehat og den polariserende klimadebatten

– Følt meg mindre alene

Byrådspolitikeren mener det er et økende og usunt personfokus i politikken, og store ekkokamre med mye hat som må slås ned på.

– De siste dagene har jeg følt meg litt mindre alene. Samtidig føler jeg på at det er så mange der ute som hadde fortjent ekstra støtte og backing, og som trenger det enda mer enn meg.

Berg forteller at hun de siste årene har hatt mange samtaler med unge engasjerte mennesker som hun har forsøkt å dele tips og erfaringer med, men at hun selv ikke alltid har så mange gode råd å gi.

– Det har gått inn på meg å se hva mange har måttet tåle, og hvor forskjellig oppfølgingen er avhengig av hvem man er og hvilken posisjon man har i samfunnet.

Byråden oppfordrer folk til å huske på at det man skriver til hverandre kan ramme mye hardere enn man tror.

– Nå skal vi inn i en stortingsvalgkamp. Mange skal kaste seg inn i politiske debatter og kjempe for sakene de tror på, mange av dem for første gang. Det vil føles som om mye står på spill. Og det gjør det. Men vi må klare å holde diskusjonene på et respektfullt nivå. Jeg håper de viktige diskusjonene vi skal ha i valgkampen vil handle mest mulig om sak og minst mulig om person. Det har vi alle et ansvar for. La oss ta vare på hverandre, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken