Tidligere har Ringnes Brygghus laget brød på restmalt fra produksjonen. Nå har de gått enda lenger, med øl brygget på bakervarer.

– Vi er stadig under press, og det er hard konkurranse om øl-innovasjon. Nå eksperimenter vi på høyt nivå, sier Hans Petter Gramer, merkevaresjef hos Frydenlund.

«Redder» bakervarer

Det er hos Ringnes Brygghus i Thorvalds Meyers gate det skjer. Her utforsker de nye smaker for sine merkevarer. Blir det vellykket, kan det bli masseproduksjon av ølet.

Da Frydenlund ønsket å lage årets påskeøl, ville de prøve noe helt nytt.

– Vi tenkte det måtte være noe med sirkulærøkonomi, sier Gramer.

Han viser til at brød og bakervarer er noe av det husholdninger kaster mest.

Ifølge Kunnskap for bærekraftig samfunnsutvikling kaster dagligvare 130.000 brød og bakervarer daglig. I tillegg kastes 170.000 hos forbrukere.

– Vi fikk en idé om å redde bakervarer fra å bli kastet, og bruke det i ølet, sier Øyvind Langgård som er bryggmester og daglig leder hos Ringnes Brygghus.


Blir ikke storproduksjon

Han forteller at de gikk inn på appen «Too Good To Go» for å bestille.

Appen går ut på at man kan kjøpe matvarer som ellers ville blitt kastet, til en billigere penge.

De forteller at de har kjørt rundt i hele Oslo for å hente bakervarene.

– Vi mistet tellingen på hvor mye det var. Vi hadde en 20-liters bøtte full av wienerbrød, skolebrød og croissanter som vi helte opp i ølproduksjonen.

Ifølge bryggmesteren, var det en utfordrende ølproduksjon, og de visste heller ikke noe om hvordan resultatet skulle bli.

– Vi visste ikke hvordan det kom til å smake, sier han.

Men øl med bakervarer er ikke noe nytt.

– I USA lager de øl med frokostblandinger, smultringer, kaker og lignende. Amerikanere kjører jo «bigger, faster, stronger». Vi prøvde å holde det litt mer ned på jorda ved å bruke bakervarer.

Frydenlund er glad for at matvarer som ville blitt kastet blir nå brukt som produkt i bryggeriet.

– Man forbinder jo påske med boller og skolebrød, så er det litt gøy, sier Gramer.

Men det blir ikke storproduksjonen av ølet.

– Dette kommer dessverre ikke i butikker, og blir kun servert hos Ringnes Brygghus, sier han.


LES OGSÅ:

Les også

Opplev Oslo på nytt i påsken: Her er åtte gåturperler

Les også

Oslos største boltreplass for vin. Sjekk de nyeste tilskuddene til Torggata